Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elena Cvjetković: Nove „koverte“ za slanje životopisa

Društvene mreže postale su koristan alat u potrazi za poslom. Pronaći odgovarajući oglas, napisati životopis, kratko popratno pismo, uredno presaviti, staviti u kovertu i odnijeti na poštu – s ispunjenim „preporučeno“ listićem? Sve manje.

Elena Cvjetković: Nove „koverte“ za slanje životopisa

Okruženje potrage za poslom jednostavno se promijenilo. Uz profil na portalu MojPosao, sve više stavki procesa regrutacije u tvrtkama odvija se putem interneta.

I poslodavci i posloprimci sve učestalije pristupaju društvenim mrežama, sve u cilju što bržeg i jednostavnijeg pronalaska željenog. Ma koliko puta pomislili da Vaše prisustvo na društvenim mrežama nije nužno, da je to nepotrebno trošenje vremena, ili nepotrebno izlaganje javnosti, promislite ponovo ukoliko ste aktivno u potrazi za poslom.

Online društvene mreže

I prije smo se kretali u svojim društvenim mrežama, susretali s određenim krugovima osoba, nastojali upoznati nove i održati kontakte – što je, naravno, osnova networkinga. No, online društvene mreže nude mogućnost da  ljudi sličnih interesa, stavova i/ili potreba stupe u kontakt ili kreiraju svoje zajednice kako bi podijelili ideje, vijesti, informacije ili pomogli jedni drugima. Isprobajte: radi. Nemalo puta sam i sama zatražila online pomoć po nekim pitanjima i dobila niz korisnih odgovora, savjeta i preporuka. I puno poslovnih suradnji!

Korištenje društvenih mreža s ciljem

Kako Vam korištenje neke može pomoći? Uz ostvarivanje kontakata sa svojim kolegama, prijateljima, poznanicima i rodbinom, itekako Vam mogu koristiti pri potrazi za poslom. Mnogi poslodavci već imaju naviku pretraživanja mreža poput LinkedIna (slovi kao dobra profesionalna društvena mreža, upravo za aktivno traženje posla), Myspace-a ili Facebooka. Zato se i potrudite biti dostupni! Tražite li aktivno posao, u Vašem je najboljem interesu postaviti svoj profil na ove mreže, s uključenim svim korisnim informacijama. No, i ovdje je proaktivan pristup bitan: priključite se interesnim grupama ili zajednicama gdje Vaše kompetencije najbolje dolaze do izražaja, uključite se u diskusije, pratite pozive na događanja (ima puno korisnih, a besplatnih) i druženja.

Pažljivo pratite svoju pojavnost

Da, društvene mreže su izvrsna mjesta za iznalaženje novih karijernih prilika. Da, ako pažljivo pratite svoj nastup, pod pravim imenom. Anonimni „nickovi“ mogu Vam omogućiti nesmetano iznošenje (svakakvih) mišljenja, s (svakakvim) načinom izražavanja, no ako ste već na mreži i trošite svoje vrijeme na nju, barem se možete potruditi da i od toga bude nekakve koristi. Budite svjesni da će svaki komentar ostaviti „svoj trag“, i zabavna mjesta, kakva Myspace ili Facebook mogu biti, lako Vas mogu navesti da se zanesete i objavite tekst ili sliku zbog kojih kasnije možete zažaliti: potencijalni poslodavci mogu i to vidjeti, zar ne?

Mogućnosti koje se nalaze udaljene samo par klikova mišem bolje su nego ikada ranije. Prije nego što se počnete žaliti kako danas niste ugledali niti jedan oglas za posao koji bi Vam odgovarao, razmislite još jednom o proaktivnom pristupu i izradi svog profi profila na nekoj ili više društvenih mreža.

Možda ste samo jednu razinu kontaktnog kruga udaljeni od osobe koja je Vaš budući poslodavac…

 

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.