Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što ispitivači zapravo žele saznati na intervjuu

Na uobičajenom razgovoru za posao suočit ćete se s mnogim pitanjima. No, razumijete li zaista što ispitivači žele saznati?

Što ispitivači zapravo žele saznati na intervjuu

Većina onih koji prvi puta traže posao ne znaju zašto ispitivači postavljaju određena pitanja i smatraju da se radi o igri u kojoj treba nadmudriti ispitivača. No, u stvarnosti poslodavci nemaju ni želje ni vremena za igrice, posebno kada se radi o zapošljavanju. Oni pokušavaju dobiti odgovor na ovih šest pitanja.

Imate li vještine potrebne za posao?

Poslodavci prvenstveno žele utvrditi imate li vještine potrebne za obavljanje posla, a to provjeravaju ispitivanjem o prijašnjim poslovima kandidata. Osim tih vještina, ispitivači provjeravaju imate li i takozvane 'meke' vještine (npr. rad u timu, komunikacijske vještine) koje su vam potrebne da biste uspješno obavljali posao i uklopili se u organizaciju.

Uklapate li se?

Svim poslodavcima je bitno uklapa li se kandidat u određenu organizaciju i tim. Stoga će ispitivač pokušati saznati ne samo uklapate li se u aktivnosti tvrtke i pojedinog odjela, već i to jesu li vaši talenti komplementarni onima vaših potencijalnih kolega.

Razumijete li tvrtku i njenu misiju?

Ako se organizacija dobro uklapa u vaše želje za razvoj karijere bit ćete prirodno motivirani da dobro radite i ostanete u organizaciji dulje razdoblje. Poslodavci ne žele da netko prihvati posao samo zato što se radi o poslu i odgovara njihovim vještinama. Žele da kandidati budu uzbuđeni zbog misije i onoga što tvrtka radi.

Kako stojite u odnosu na konkurenciju?

Ocjenjuje vas se u odnosu na ostale kandidate za posao. Stoga će vas ispitivač stalno uspoređivati s ostalim kandidatima.

Imate li ispravan stav za posao u tvrtki?

Netko tko je usmjeren na to kako unatoč preprekama obaviti posao i tko voli izazove te je motiviran da se s njima suoči zasigurno ima ispravan stav za posao u bilo kojoj kompaniji. Za to vas nitko ne može obučiti.

Želite li posao?

Većina poslodavaca zna da neki koje intervjuiraju zapravo ne žele posao. Shvaćaju da neki kandidati samo istražuju mogućnosti, a neki žele unaprijediti svoje vještine prezentacije na razgovoru za posao. Stoga morate dokazati da zaista želite posao. (T. B.)

Izvor: Monster

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.