Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Možete birati no, znate li pregovarati?

Poslodavac traži vrhunskog stručnjaka. To ste vi, koji možete birati za koga ćete raditi. Znači li to da je ‘samo nebo granica’?

Možete birati no,  znate li pregovarati?

Poslovanje „Tvrtke d.o.o.“ došlo je do točke gdje razliku u kvaliteti usluge/proizvoda čini – doprinos stručnjaka. Vrhunskih stručnjaka nema puno, jako su traženi, a vi ste jedan od njih. Vjerojatno možete birati za koga ćete raditi. Ipak, Mia Pavičić, voditeljica projekata u Selectio Grupi savjetuje vas, kako to učiniti na najbolji način.

P: O čemu bi vrhunski stručnjaci trebali voditi računa, prilikom postavljanja vlastitih uvjeta, kada dolaze na razgovor za posao?

O: Vrhunski stručnjak bi morao doći dobro pripremljen na razgovor za posao, istražiti tržišne uvijete unutar svoje branše, raspone plaća te se raspitati unutar branše o svom potencijalnom poslodavcu, kakav je.

Pod uvjetom da je svjestan vlastite stručnosti i siguran u nju te da želi raditi za poslodavca kod kojeg dolazi na razgovor, trebao bi uvjete postaviti na gornjoj granici onoga za što se na tržištu zna da se može dobiti. Nije realno očekivati da će bilo koji poslodavac značajno prilagođavati svoje budžete te da će ovaj stručnjak dobiti ono što nitko nikad prije nije dobio.     

P: Postoje li neke 'privilegije' za koje se stručnjak može 'izboriti' temeljem svog statusa?

O: Ono što bi mogao izboriti za sebe je fleksibilnije radno vrijeme, izbirljivost prilikom biranja projekata i/ili suradnika, veća tolerancija poslodavca za njegove pogreške,  više nematerijalnih nagrada ili beneficija (u odnosu na svoje kolege) i sl.    

P: Utječe li (ne)zamjenjivost zaposlenika na njegovo ponašanje na radnom mjestu ili prema poslodavcu te kako se ono može manifestirati?

O: Zaposlenik koji je teško zamjenjiv ima neka specifična, rijetka znanja. Ali, bilo koji stručnjak sa specifičnim, rijetkim znanjima, da bi bio istinski nezamjenjiv i iz percepcije poslodavca, treba se moći barem prosječno dobro uklopiti u organizacijsku kulturu poslodavca, biti barem načelno suradljiv prema kolegama te spreman da bude menadžiran od strane nadređenih.

Stručnjak si možda može dogovoriti ili postupno „zaslužiti“ veću toleranciju poslodavca prema njemu, ali kršenje organizacijskih pravila, nepoštivanje rokova, nemogućnost suradnje s klijentima ili kolegama, nemogućnost da bude menadžiran, vjerojatno neće proći bez posljedica.

P: S obzirom da su poslodavcu prijeko potrebni, stručnjaci se ponekad (nenamjerno) 'uljuljaju' u sigurnost svoga posla i pritom (neki od njih) pomisle kako bi prag tolerancije na njihovo ponašanje trebao biti veći nego kod ostalih zaposlenika.

O: Prag tolerancije će vjerojatno biti veći, ali ukoliko je vrhunski stručnjak oštetio i ugrozio poslovanje poslodavca vjerujemo da mu niti jedan poslodavac to ne bi tolerirao, bez obzira na svu njegovu stručnost.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.