Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elena Cvjetković: Ojačati i ostati žena

MojCoach podsjeća vas da biti jaka ne znači prestati biti žena. To su žene koje rade na sebi i da, lako ih prepoznate, poručuje Elena Cvjetković.

Elena Cvjetković: Ojačati i ostati žena

Nehruovim riječima: „Možete reći kakvo je stanje nacije spoznajom statusa žena u naciji“.

Kakvo je, zaista onda stanje nacije?

Statistika kaže ovako:

54,5%

Nezaposlenih.

52%.

Udio žena u populaciji.

22,5%

Udio žena u poduzetništvu (podaci iz 2010.)

21%

Žena je u Saboru.

„Crne“ statistike neću navoditi. Vjerujem da ste upoznati s njima.

No, osim statistika kojima će nas obasipati za međunarodni dan žena, prigodnih proslava i čestitki, žene – promislimo svoj osobni status, svoje snage. Jer, to je ono što će utjecati na sve gore navedene postotke, svakog dana u godini.

Stotinama godina žene su se borile za svoj položaj u društvu. Dame, sad kad živimo na onome što su izborile naše prabake, bake i ostale krasne žene (pravo glasa, pravo na jednakoplaćen rad, i t d), vi možete graditi svoju snagu – iznutra.

Je li vaš cilj biti „jaka žena“? Što je to „jaka žena“? Nema baš precizne definicije, no možemo početi ovako:

Zna što želi, čak i onda kad to možda neće ostvariti. Fokusirana je na ishod, bez obzira na duljinu puta koja vodi do njega. Zna tko je i što je, uključivo i snage i slabosti. Ima etičke standarde i živi ih. Fleksibilna je, istovremeno i odlučna. Ne umanjuje sebe, niti skriva svoju inteligenciju. Brine se o drugima oko sebe, no zna da je sama sebi prioritet. Zna kad se treba povući, a kada priključiti. I, zadnje, ali ne manje važno: osjeća se udobno u svojoj koži.

Neke od nas uklapaju se u ove navode, rijetke u baš sve. Možda niste primjetili, ali niti jedna od navedenih stvari ne uključuje materijalno bogatstvo, fakultetsku diplomu, bračni status ili karijernu stepenicu! Ne kažem da su to nevažne stvari u životu jedne žene, no važne su do onog stupnja koliko ih osobno smatrate važnima.

„Jaka žena“ je termin koji se odnosi na osobni rast i razvoj. To su žene koje rade na sebi, i da, lako ih prepoznate kad ih vidite.

Kako onda „ojačati“ i ostati – žena?

E, tu se mnoge jednostavno pogube. Biti jaka ne znači prestati biti žena. Riječ snaga koristim više u smislu nutarnje snage, koja počiva, između ostalog, na osobnom integritetu. Kako onda? Hm, promišljanjem i radom na sebi samoj, iznutra prema van. Lijepo rečeno, ali kako? Može pomoći ako odvojite malo vremena i razmislite o nekim stvarima u svom životu:

- Osvijestite li i živite sebe, onakve kakvima jeste, jačate svoje samopouzdanje i samostalnost.

Prepustite li se tome da vas drugi određuju, a naročito mediji ako ste u takvoj situaciji, samo ćete se udaljiti od spoznaje samih sebe.

- Razmišljajte drugačije, izađite iz svojeg ustaljenog načina: ponekad poput sudca: ne prihvaćajte informacije koje ne počivaju na čvrstim dokazima; ponekad poput znanstvenika: same potražite odgovore; ponekad poput matematičara: koristite logiku!

- Naučite kako „izvući maksimum“ iz svog izgleda: kad izgledate najbolje što možete, to itekako utječe na naše samopouzdanje. Maksimum se ne odnosi na omjer uloženog novca, ali zapuštenost se odnosi na maksimalnu nebrigu prema samima sebi.

- Upoznajte svoje jake strane – i koristite ih, kad god posumnjate same u sebe. Vaša snaga izvire iz onog u čemu se jake, ne iz vaših ili tuđih slabosti.

- Nemojte nastojati imitirati muškarce. Njihov način nije jedini način, iako se možda pokazuje kao uspješan.

- Obavite razgovor same sa sobom: odlučite kakva osoba želite biti, koje vrijednosti želite živjeti, koje prenijeti svojoj djeci, kakve odnose razvijati i kako graditi svoj karijerni put.

- Pokažite interes prema svijetu oko sebe: pomozite kad možete, pružite ruku, nasmiješite se, učinite nešto dobro za druge. Pomaganje vas oplemenjuje, a plemenitost vas čini još jačom.

- Učite. Svakog dana, od svakoga, formalno, neformalno, napravite svoj popis znanja koja će vas učiniti konkurentnijim na tržištu rada (u zadnje vrijeme je jako velika ponuda besplatnih radionica, treninga i seminara). Financijska neovisnost je itekako važna.

- Naučite osnove osobnih financija. Upravljajte svojom potrošnjom: plaćanje računa je jedan par rukava. Upravljanje zaradom sasvim drugi.

- Vodite računa o svom zdravlju. Prehrana, upravljanje stresom, vježbanje, redoviti pregledi i njega čine korištenje instrumenta tijela zadovoljstvom, ne obvezom.

Na kraju, idemo malo i o ljubavi. Ljubav, ne samo prema drugima. Ljubav i prema sebi samima. Zaista, ne možete voljeti nekog drugog ako ne volite sami sebe. A ljubav prema sebi jest važna, ne ona sebična, narcisoidna, umišljena ili samozadovoljna: one vrste koja sebi odaje priznanje i prihvaćanje. I da – nikad je ne dajete previše, sve samo ovisi o oblicima kojima je izražavate: poljubite ujutro partnera, nasmiješite se susjedi, pozdravite gospođu na recepciji tvrtke, nosite osmijeh i u liftu do radnog mjesta, usporite na zebri ispred škole, nasmiješite se sebi u ogledalu…ljubav je jezik kojeg svi razumijemo i rado njime govorimo.

Sretan vam Dan žena:)

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.