Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako vrhunski odraditi razgovor za posao

Vaš cilj na razgovoru za posao je: uvjeriti poslodavca da imate sve potrebne vještine i da ćete se odlično uklopiti u njegovu tvrtku; pokazati da zaista želite raditi ovaj posao. Evo kako…

Kako vrhunski odraditi razgovor za posao

1) Pokažite entuzijazam

Vaša želja, da radite u ovoj tvrtki, mora biti izražena. Najbolji način kako ćete to dokazati je da pokažete što znate o samoj tvrtki. Kako biste to mogli učiniti, morat ćete se prije samog razgovora informirati o tvrtki. Srećom, uz pomoć Interneta za to će vam biti potrebno svega nekoliko minuta.

2) Objasnite poslodavcu kako mu možete pomoći

To ćete najlakše učiniti kako svoje kvalifikacije dočarate na temelju svog dosadašnjeg radnog iskustva. Pokažite što ste sve do sada naučili i potkrijepite to konkretnim primjerima. Pokažite da imate nove i svježe ideje koje mogu doprinijeti poslovanju ove tvrtke. Čak i ako nemate konkretne ideje kako biste točno pomogli novom poslodavcu, i opet kroz primjere iz prošlosti pokažite kako ste pomagali svojim bivšim poslodavcima. To će dati jasnu predodžbu o vama kao kreativnoj i inovativnoj osobi.

3) Istaknite svoja konkretna postignuća

Za svaki razgovor za posao važna je dobra priprema. Nemojte se pojaviti na razgovoru bez barem jedne konkretne anegdote o tome kako ste nešto napravili dobro ili uspješno. Neka to bude priča koja će ilustrirati da ste spremni na nove ciljeve i izazove.

4) Pokažite da zaista želite ovaj posao

Nemojte izbjegavati kontakt očima. Upravo suprotno, pogledajte sugovornika u oči i jasno recite zašto biste željeli raditi ovdje. Jasno dajte do znanja da ste motivirani i da ovo nije tek jedan u nizu razgovora koji odrađujete već posao koji vas zaista zanima.

5) Vodite bilješke

Vođenje bilješki tijekom razgovora za posao korisno je iz nekoliko razloga. Prvo, ne morate pamtiti sve informacije izrečene tijekom razgovora (a ukoliko imate tremu, velika je opasnost da biste mogli zaboraviti važne informacije). Drugo, možete bilježiti pitanja koja vi imate za poslodavca, a koja vam padnu na pamet tijekom samog razgovora i/ili možete bilježiti ono što biste htjeli reći kada vam sugovornika ponovo da riječ. U svakom slučaju, vođenje bilješki tijekom razgovora za posao ne znači da ste 'štreber' već ozbiljno zainteresirani za ovaj posao.

6) Provjerite, odgovarate li slici 'idealnog kandidata'

Prije završetka razgovora, pitajte poslodavca što očekuje od idealnog kandidata za ovaj posao te imate li i vi neke od tih kvaliteta. Na taj način dobit ćete odgovor na pitanje 'jeste li dobili posao' i prije datuma 'službene' potvrde.

7) Ostanite u kontaktu

Umjesto obične zahvale ili pisma zahvale, pokažite interes za ovo radno mjesto tako što ćete i naknadno postaviti neko pitanje vezano uz posao, ukoliko se sjetite nečeg važnog što niste pitali tijekom samog razgovora. (M.M.)

Izvor: Forbes 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.