Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U potragu za poslom sa smiješkom na licu

Ovo je lakše reći nego učiniti jer, kako može biti sretan onaj tko nema posao i tek ga mora pronaći? Ipak, imajte na umu da je dobro raspoloženje preduvjet uspješne potrage za poslom.

U potragu za poslom sa smiješkom na licu

Svatko tko je barem jednom ostao bez posla prije nego što je pronašao novi, zna da je riječ o teškom životnom razdoblju. U tom trenutku teško da možemo nositi osmijeh na licu i uživati u svakome danu, kamoli u razgovorima na posao. Ipak, pokušajte zamisliti da ste vi poslodavac i da možete intervjuirati dvije osobe: jednu koja ostavlja dojam kao da su joj sve lađe potonule i drugu, koja se očito dobro osjeća u vlastitoj koži. Koju biste osobu zaposlili?

Izgled vara

Naravno da ono, kako se trenutno osjećate, ne govori puno o vašem iskustvu, kvalifikacijama i motivaciji, ali govori puno o vama. Jeste li osoba koja se zna nositi s problemima i vjeruje da može promijeniti nepovoljne okolnosti ili ste osoba koja se prepušta 'sudbini' i pritom ne pruža nikakav otpor?

Prikladno ponašanje na razgovoru za posao kaže da morate biti dobro raspoloženi i ugodno društvo. Nitko ne voli depresivce, pa makar bili vrhunski stručnjaci. To možda nije pošteno, ali ima smisla. Osoba s kojom ćete voditi razgovor ne dijeli vaše probleme: nju zanima hoće li uspjeti pronaći kvalificiranog kandidata koji će dobro raditi posao i pritom, naravno, biti ugodno društvo te pronaći zajednički jezik s ostalim zaposlenicima. Budimo iskreni: nezadovoljna osoba ne šalje poruku da ispunjava ijedno navedeno očekivanje. Stoga, koliko god bilo teško nabaciti smješak na lice i pokazati da ste dobre volje, potrudite se izgledati upravo tako.

Razgovor za posao, naime, nije mjesto na kojem ćete izazvati sućut ili pokupiti simpatije na temelju svoje tužne osobne priče. Stoga, umjesto da se prepustite očaju, usmjerite svoju energiju na promišljanje o svim vrlinama koje vas krase te svim dobrim i uspješnim stvarima koje ste u životu (u poslu) napravili. Neka upravo to bude ono što će 'zračiti' iz vas tijekom razgovora za posao.

Lakše reći nego učiniti? 

Sjetite se nekog trenutka ili uspomene kada ste bili zaista iskreno sretni. To ste još uvijek vi, bez obzira što vam je sada teško. Promislite o svim lijepim trenutcima u svom životu i zatim misli pokušajte usmjeriti na vaše želje, očekivanja i planove. Koja je bila vaša ambicija, cilj? Kakve su vas ideje u tom trenutku 'gurale naprijed'? Ta motivacija i planovi još su uvijek dio vas, samo ih morate 'probuditi', a to ćete najbrže učiniti ako se prisjetite kako ste se osjećali onda, kada je bilo dobro i kada ste bili zadovoljni.

Nitko ne negira stvarnost

Gubitak posla neminovno je izvor stresa. Pogotovo ako pritom osjećate da ste izgubili dio svog života, motivacije ili da su radi toga neki vaši planovi pali u vodu. Nezaposlenost je ružan osjećaj, osim ako svjesno niste izabrali biti bez posla i 'odmoriti se od svega'.

Ipak, imajte na umu da ste izgubili 'posao' ali da pritom niste izgubili 'sebe' i svoje samopouzdanje. Strah od nedostatka novca ili nemogućnosti plaćanja računa, hrane i sl. možete pobijediti samo ako se čim prije 'zbrojite' i počnete koncentrirano razmišljati o svim onim pozitivnim stvarima koje možete reći o sebi tijekom nekog razgovora za posao.

Nije vrijeme da razmišljate o propuštenim prilikama, nepravdi koja vas je zadesila i problemima koji slijede. Umjesto toga, pokušajte preventivno utjecati na njiih i to na način da maksimalno skratite svoje razdoblje nezaposlenosti: koncentrirajte se na pronalazak novog posla i na prezentaciju sebe u najboljem mogućem (pozitivnom) svjetlu tijekom razgovora za posao.

Iako vam to sada vjerojatno nije utjeha, svaki naš poraz čini nas snažnijima, iskusnijima i mudrijima. Normalno je osjećati strah ili ljutnju zbog trenutne situacije, pa čak i nepravdu. Važno je samo da vas taj osjećaj ne preplavljuje 24 sata dnevno. S vremena na vrijeme morate ga znati kontrolirati: posebno tijekom razgovora za posao.

Promišljajte o sebi

Sami sebe najlakše ćete 'pogurnuti naprijed' tako što ćete prvo analizirati sebe i svoje osjećaje. Ne bi bilo loše da na komad papira zapišete svoje osjećaje ili se naprosto 'ispucate' na taj način. I zapamtite, nemojte zaboraviti pobrojati i svoje vrline te promišljati o njima.

Ako se već i ne možete oduprijeti porivu da dane provodite u lošem raspoloženju, potrudite se barem da takvi ne budete pred potencijalnim budućim poslodavcem. O tome ovisi i vaš uspjeh na razgovoru. (M.M.)

Izvor: The Work Guide  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.