Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

12 stvari koje zna svaki 'profić'

Svatko je na drugi način došao do točke na kojoj se danas nalazi. Ipak, neke su stvari svim uspješnim poslovnim ljudima zajedničke.

12 stvari koje zna svaki 'profić'

Ako već nemate savladane ove vještine, svakako poradite na njima ili ih unaprijedite. Jer svaki uspješan biznismen mora znati: 

1) Napraviti savršenu prezentaciju

Ne solidnu, ne dobru već – savršenu! Sastavite sažetak koji će vam pomoći da se fokusirate i započnete s odličnim uvodnim izlaganjem. Izlaganje svedite na tri tematske cjeline – dugačka prezentacija 'zasjenit' će vašu glavnu poruku, a vašoj publici će pasti koncentracija. Imajte na umu da slika i video govore više od riječi. Ne zaboravite, svaki sažetak mora pozivati na akciju.

2) Tražiti povišicu

Pregovori o povišici govore o tome koliko doprinosite tvrtki. Stavite na papir svoja postignuća, sve dobro i uspješno što ste učinili u posljednjih godinu dana, a što je utjecalo na pozitivne rezultate tvrtke i njezin ugled. Pokraj tog popisa brojčano izrazite svoju očekivanu plaću. Prilikom razgovora o povišici vaš ton mora biti samouvjeren, ali ne i umišljen. Vaši privatni problemi (ili financijska situacija) u ovom trenutku nisu tema razgovora. Čak i ako je odgovor na vaš zahtjev 'Ne', nemojte odustati: provjerite možete li ishoditi kakvu kompenzaciju – više godišnjeg odmora, fleksibilno radno vrijeme, proviziju. Također, tražite prijedlog: što još morate učiniti kako biste 'opravdali' povišicu u budućnosti?

3) Kreirati vlastiti 'brend'

Tko ste vi zapravo? Kako točno izgleda vaš posao? Čime se bavite? Za koje ste se područje specijalizirali? Što je manje vremena potrebno kako biste jasno odgovorili na ova pitanja, to ste uspješniji u ostavljaju prvog dojma. Promislite također i o sljedećem: tko je vaša ciljana skupina na koju želite ostaviti impresivan dojam? Budite kreativni u prezentaciji samoga sebe, ali pritom nemojte pretjerivati. Što se jasnije predstavite, veća je mogućnost da ćete privući prave ljude/klijente. Vježbajte svoj nastup pred ogledalom ili ljudima koji vam mogu pružiti korisne savjete.

4) Podnijeti poraz dostojanstveno

Ovo je osnovna životna vještina. U slučaju davanja otkaza to bi izgledalo ovako: 1. budite sigurni da ste dobro proučili sve prednosti i mane ovoga posla; 2. vijest o odlasku prvo podijelite sa svojim nadređenim, predložite mu osobu koja bi mogla doći na vaše mjesto (zamjena) i zamolite ga da vam napiše preporuku; 3. pošaljite poslodavcu pismo zahvale na dosadašnjoj suradnji i nemojte mu govoriti loše o, sada već bivšim, kolegama.

5) Dati otkaz

Otkaz ne bi trebao biti iznenađenje i treba ga najaviti licem u lice. Najavljujući otkaz osobi dajete priliku da obavi sve potrebno kako bi sebe i svoje kontakte (psihički) pripremila na odlazak. Ne treba posebno napominjati da otkaz mora biti najavljen ranije i kako bi se zaposlenik mogao pobrinuti za traženje novog posla te tako izbjeći razdoblje nezaposlenosti. Pritom je vrlo važno zahvaliti zaposleniku na doprinosu i ponuditi mu pismo preporuke ili na kakav drugi način pomoći, dok ne pronađe novi posao.

6) Ne shvaćati stvari osobno

Ili barem ne pokazati da ste ih tako shvatili. Muškarci nerijetko ispoljavaju gubitak kontrole, a na poslu je to nepoželjno ponašanje. Ako se zaista niste u stanju kontrolirati, sastavite popis stvari koje vas umiruju i posegnite za njim prvom prilikom kada osjetite navalu bijesa. Ako netko drugi burno ragira, ostanite smireni i zamolite osobu da vam točno pojasni zašto je ljuta – to će vam dati vremena da primirite situaciju, ali i promislite o tome kako dodatno smanjiti tenzije.

7) Znati kada treba šutjeti

Neovisno o tome jesu li u pitanju pregovori, sastanci ili intervjui (razgovori za posao također), recite samo onoliko koliko je potrebno. Vjerojatno ste primjetili da u restoranu nećete dobiti ogromnu porciju hrane već taman onoliko koliko je potrebno (a što se na prvi pogled uvijek čini premalo). Tako je i u nastupu: kraće su misli upečatljivije. Nema ničeg goreg nego kad se osoba, tijekom vašeg izlaganja, zagleda u svoj monitor ili mobitel. Svedite svoja izlaganja na minimum - osim što ćete ispasti mudri, svi će hjeti čuti još.  

8) Reći 'Ne'

Ne možemo na sebe preuzeti baš svu količinu posla (iako bismo htjeli). Ponekad moramo i sami postati svjesni da smo previše opterećeni ili zatrpani poslom te da jednostavno moramo reći – ne. Ipak, prije nego što kažete ne, objasnite osobi zbog čega trenutno niste u mogućnosti prihvatiti zadatak i pritom obećajte da ćete joj se svakako povratno javiti čim 'raščistite' gužvu u kojoj se trenutno nalazite. Zadatak sigurno neće nestati s dnevnog reda, ali barem ćete imati priliku prihvatiti ga u trenutku kada mu se zaista možete i posvetiti.

9) Rukovati se 

Malo tko od nas voli 'mlaki' stisak ruke ili bi barem trebali imati svijest o tome da način, kako se rukujemo, puno govori o nama samima. Stisak ruke uvijek mora biti čvrst, ne smije trajati kratko, ali niti predugo. Za vrijeme rukovanja važno je gledati sugovornika u oči. Ako dolazite u veću grupu ljudi, npr. zato jer ste pozvani na neko događanje, najprije se rukujte sa domaćinom, a zatim s ostalim uzvanicima, prema njihovoj važnosti. Protokol nalaže da se i prilikom odlaska najprije rukujete s domaćinom.  

10) Ostaviti posao na poslu

Prije završetka radnog vremena izdvojite vrijeme kako biste se pripremili za sutradan: sastavite popis zadataka koji vas čekaju, listu telefonskih poziva koje morate obaviti, drugim riječima – organizirajte se. Osim toga, odgovorite na sve mailove koji su se nakupili tijekom dana i općenito pokušajte završiti što više 'sitnica' koje su se nagomilale, kako ne biste s njima započeli novi radni dan. Na taj način uklonit ćete značajan postotak stresa iz svoje svakodnevice.

11) Osvježiti se u tri minute

Neovisno o tome jeste li žena ili muškarac – svakome tijekom dana dobro dođe malo osvježenja. I dok će ženama u tome najbolji saveznik biti make up, muškarcima će dobro doći popodnevno umivanje.

12) Platiti (ili ne?) račun

Poslovni ručak ili večera obično se pretvore u pravo natezanje kada je u pitanju plaćanje računa. Kako biste izbjegli nagovaranja i inzistiranja, imajte na umu nekoliko pravila: osoba koja nije inicirala ručak ne mora platiti, nevisno o spolu, dobi ili funkciji. Račun je dobro platiti prije deserta i tako izbjeći da se rastanak pretvori u raspravu oko plaćanja. Ako želite platiti, ali niste sigurni da će vaš gost to dozvoliti, jednostavno se ispričajte (npr. radi posjeta toaletu) i u povratku do stola platite račun. (M.M.)

Izvor: Forbes   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.