Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Loše isprike za ostajanje na lošem poslu

Dok više od 300 tisuća građana sanja o bilo kakvom poslu, svatko tko daje otkaz dobiva titulu 'luđaka'. Koji razlozi ukazuju da ipak trebate potražiti drugi posao?

Loše isprike za ostajanje na lošem poslu

Sigurno ste barem jednom pomislili kako 'morate promijeniti posao'. Na kraju se rijetki samoinicijativno odvaže na taj korak pritisnuti kreditima i vlastitim strahovima za budućnost. Najbolje isprike koje ukazuju da je vrijeme za pokret probrao je Alexander Kjerulf, motivacijski govornik u svojoj knjizi 'Happy hour is 9 to 5'.

Stvari će se poboljšati. Šef će otići. Dobivam novog kolegu. Uskoro će biti manje posla.

Ako ste dali sve od sebe, a stvari se ne mijenjaju, situacija može postati i gora. Ili ostati nepromijenjena. Takve okolnosti znak su da se morate pokrenuti, na svom poslu ili ukorak prema idućem.

Moj šef je grozan, ali ako sada dam otkaz, onda gubim

I vaš šef pobjeđuje? Ostavite podivljali ego na miru i sjetite se tko živi vaš život.

Samo gubitnici odustaju od posla

Brojni slavni ljudi svoj su pravi životni put započeli nakon ostavke. Ostavljanje lošeg posla je znak zdravog razuma, a vjerovanje da pobjednici nikad ne odustaju čista predrasuda.

Nikad neću pronaći novi posao

Nećete ako ostanete na starom poslu dok vas polako utapa u kolotečinu. Pokrenite se sada dok još imate dovoljno samopouzdanja, motivacije i snage radije.

Izgubit ću svoju plaću, službeni automobil, mobitel, kontakte...

To je cijena odustajanja od posla – otkaz doista potrese sigurnost koju osjećate kao zaposlen čovjek. No, možda je ostanak na poslu za vas još 'skuplji' ako vas čini nesretnim. Osjećaj nezadovoljstva nepovoljno utječe na obitelj, zdravstvene probleme, samopouzdanje i zdrav razum.

Nema drugog posla

Uvijek ima posla, samo nekad nema novaca za plaće ili oglašenih radnih mjesta. Na vama je da ih pronađete.

Previše sam uložio u ovaj posao

Koja je korist od plakanja za uloženim trudom? Možda ćete morati uložiti još više truda što će vam kasnije dodatno otežati odustajanje.

Imam dobro plaćen posao

Nije vrijedno ako za njega plaćate nezadovoljstvom. To je zapravo jako dobar argument za traženje novog posla jer ćete lakše preživjeti ili pokrenuti novi posao od onih koji nemaju dovoljno.

Otkaz će loše izgledati u životopisu

Ionako ne stavljate otkaz u životopis, a kad dođe do razgovora, puno će lošije izgledati ako ste na proteklom poslu ostavili sav svoj entuzijam. Neće biti bolje ni ako nemate ništa dobro za reći o prošlom poslu, a proveli ste na njemu previše vremena.

Na kraju, sigurno ste upoznali ljude koji su već prošli kroz slična iskustva i nije im žao. Ne znači da i vi morate tražiti novi posao, no možda na sadašnjem plaćate preveliku cijenu ostanka. Koje su vaše isprike? (M.D.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.