Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

„Nisam primljen, ali dali su mi nadu“

Adnan se prijavio za oglas za radno mjesto u kojem nema iskustva. Svejedno, uspio je dogurati do posljednjeg kruga u selekcijskom postupku. Iako posao nije dobio, uspjeh u selekcijskom postupku dao mu je samopouzdanje.

„Nisam primljen, ali dali su mi nadu“

Poslije završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pridružio sam se vojsci nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje. Radeći poslove ispod svoje stručne spreme stjecao sam kakvo-takvo iskustvo tražeći usput nešto što bi bilo u mom rangu i vezano za smjer koji sam završio. Suprotno uvriježenom mišljenju da se dobri poslovi dobivaju isključivo preko veze, odlučio sam se fokusirati na što bolje predstavljanje poslodavcu, jer smatram da je to jedini način kako ostati konkurentan i ostaviti dobar dojam. Svaku molbu i životopis prilagođavam ovisno o poslu za koji je oglas dan. Tako je bilo i kad sam se preko portala MojPosao prijavio na oglas za posao u jednoj našoj renomiranoj tvrtki koja se bavi pekarskom industrijom.

Na sam oglas bilo je prijavljeno oko 700 ljudi, i ulazak među prvih stotinu smatrao sam određenim uspjehom. Samim prijemom na prvom razgovoru od strane poslodavca i profesionalno odrađenim razgovorom bio sam više nego zadovoljan. Atmosfera jako ugodna, pitanja vezana za moje školovanje i iskustvo. Također ih je zanimalo kakvo imam iskustvo u poslovima vezano za dani oglas. Iako nisam imao direktnog iskustva u samom grani industrije za koju sam se kandidirao, komisiju je zanimalo iskustvo koje sam stekao u ostalim poslovima. Interes koji su pokazali doveo me do zaključka da traže točno određeni profil osobe. 

Na drugi razgovor bio sam pozvan nepunih sedam dana nakon prvoga, s tim da sam dobio zadatak posjetiti jedno prodajno mjesto tvrtke i napraviti bilješke koje će mi biti,prema mom mišljenju važne za drugi krug. Također, taj me je zadatak još jednom uvjerio u ozbiljnost samog poduzeća i selekcije za posao.

Na drugom razgovoru pred komisijom od pet predstavnika tvrtke razgovarali smo o maloprodajnim mjestima, prednostima i manama istih, mojim zapažanjima vezanim za prodaju i promociju na mjestima prodaje, idejama koje imam te konkretnim pitanjima poslodavca. Pitanja su bila vezana za konkretne situacije na poslu, probleme distribucije koji se mogu dešavati, te međuljudske odnose na prodajnim mjestima. Još jednom bio je to korektan razgovor, profesionalno odrađen gdje se vidi jasna zainteresiranost poslodavca koji tako ostavlja pozitivnu sliku.

Nakon nepunih tjedan dana, što je opet jako brzo dobio sam obavijest da ipak nisam primljen u navedenu tvrtku. Iako sam bio razočaran, bilo mi je drago što sam prošao u zadnji krug selekcije, što mi također daje nadu da postoje poslodavci koje žele sposobne i vrijedne radnike, gdje se cijeni rad a ne rodbinska ili bilo kakva druga veza. Uzmimo u obzir da privatni poslodavci ne moraju stavljati oglase za posao, nego mogu zapošljavati praktički bilo koga, što nas opet dovodi do zaključka da puno njih ipak traži sposobnost, a ne podobnost. I dalje imam namjeru pratiti oglase, te dalje raditi na sebi, jer jedino tako mogu, po mom mišljenju dobiti posao koji želim.

Adnan, Zagreb

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.