Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Saberite se prije intervjua za posao

Dani i sati prije intervjua za posao mogu biti vrlo stresni. Koliko god se 'izbaciti' zabrinutost iz uma, teško je ostati sabran i ne osjetiti nervozu.

Saberite se prije intervjua za posao

Čak i najbolje pripremljeni kandidati često trebaju pomoć u opuštanju, stoga vam donosimo 10 najboljih načina za smanjenje stresa prije intervjua.

1) Dobro se naspavajte

Ako na intervju dođete iscrpljeni to će se vjerojatno vidjeti iz vašeg govora tijela. Nećete se prikazati u najboljem svjetlu, a mogli biste postati i pretjeskobni.

2) Odjenite se prikladno

Ovdje se ne radi o tome da morate izgledati sjajno, nego da se odjenete u skladu s dojmom koji želite ostaviti. To ne samo da će pomoći vašem predstavljanju nego zbog toga možete biti i opušteniji.

3) Najedite se

Kao i kod većine ljudi prije velikog događaja, možete osjetiti stezanje u želucu. Stoga izbjegavajte vlaknastu hranu – voće i povrće – koja potiče rad probave i držite se ugljikohidrata poput tijesta, koje će vam podići razinu energije. Također, izbjegavajte čokoladu i kavu, jer bi šećer mogao ubrzati vašu probavu.

4) Neka vam intervju bude prioritet

To ne znači da se previše uzbuđujete time i da postanete opsjednuti intervjuom, već da se prikladno pripremite. Razmislite o vašoj prehrani za taj dan, tehnikama opuštanja, vremenu kada morate krenuti, mogućim pitanjima i kako ćete se predstaviti.

5) Ohladite se

Idealno je da se osjećate ugodno 'u svojoj koži'. Neki će možda otići na polusatno jutarnje trčanje, ali bilo što što vam pomaže je vrijedno truda. Nekoliko minuta tišine sa sklopljenim očima, meditacija, rastezanje, duga vruća kupka, izaberite.

6) Slušajte glazbu

Za mnoge je raspoloženje usko povezano s glazbom i slušanje omiljene glazbe vam može pomoći da se pripremite za važan događaj kao što je intervju.

7) Budite točni

Ništa vas ne može uznemiriti više od toga da zapnete u javnom  prijevozu, ili ne možete naći parking, a imate samo pet minuta prije početka intervjua. Stoga isplanirajte svoj put i uzmite si dodatnih pola sata. Ako uranite, popijte čašu vode i navikavajte se na okolinu.

8) Pripazite na probavu

Razmislite – najgora stvar koja vam se može dogoditi jest da morate na wc dvije minute prije početka intervjua. Stoga to pokušajte obaviti ranije.

9) Ne uzimajte ih preozbiljno

Vaši ispitivači možda drže vašu budućnost u svojim rukama, no ispod površine i oni mogu biti isto tako nesigurni i zabrinuti kao i vi. I upamtite da su i oni obična ljudska bića koja su jednom morala sjediti na vašem mjestu.

10) Pripremite se za iznenađenja

Ispitivači se često uživljavaju u uloge, pa tako možete naići na đavoljeg advokata, detektiva, dobrog policajca, lošeg policajca… Lako je pripremiti za njihova standardna pitanja kao što su: "Zašto mislite da bismo trebali zaposliti baš vas" ili "recite nam nešto više o svojim jakim/slabim stranama" itd. No, nekada će vas više procjenjivati po tome kako ćete se snaći u neobičnoj situaciji, primjerice: "Pa, recite mi, mislite li da smo mi seksi kompanija". Tu se često više gleda na ono kako odgovorite nego što odgovorite. Smijeh i kratko razmišljanje svakako mogu upaliti. (T. B.)

Izvor: Jobsite

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.