Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Posao u IT sektoru je siguran

96 posto ispitanih tvrtki izjavilo da ne planira smanjivati broj zaposlenih IT kadrova, a 56 posto ih planira zaposliti nove IT stručnjake.

Posao u IT sektoru je siguran

Nedostatak ICT kadra u našoj zemlji velik je problem i može loše utjecati na rast ukupne produktivnosti, inovacija i zapošljavanja u gospodarstvu. To je istaknuto na nedavnoj konferenciji Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija na kojoj su predstavljeni i rezultati istraživanja o potrebi zapošljavanja IT stručnjaka na hrvatskom tržištu.

Istraživanje već petu godinu provodi Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom gospodarskom komorom. Istraživanje je obuhvatilo više od 450 tvrtki u kojima se zapošljavaju IT stručnjaci.

"Posao u IT sektoru je prilično siguran, što potvrđuju i rezultati ovogodišnjeg istraživanja u kojemu je 96 posto ispitanih tvrtki izjavilo da ne planira smanjivati broj zaposlenih IT kadrova, čime se potvrđuje neiskorišteni potencijal informatičkog sektora. Istodobno, 56 posto ispitanih tvrtki planira i dalje zapošljavati nove IT stručnjake. To je više nego prošle godine i ukazuje na lagani trend porasta u zapošljavanju, koji ICT industrija bilježi iz godine u godinu, usprkos teškim ekonomskim prilikama", rekao je Vedran Bušelić, voditelj Centra karijera u Visokoj školi za primijenjeno računarstvo Algebra.

Rezultati istraživanja pokazuju da će se u budućnosti najviše tražiti pokretači, stvaratelji (analitičari, voditelji projekata, arhitekti) i razvojni inženjeri – 54 posto poslodavaca planira otvoriti radna mjesta upravo tih profila. S druge strane, 16 posto poslodavaca planira otvoriti radna mjesta namijenjena sistemskim administratorima odgovornima za održavanje računalne i komunikacijske infrastrukture u tvrtkama. Također, postoji znatna potreba za IT konzultantima.

Kada gledamo potražnju radnih mjesta prema konkretnim tehnologijama, pojavila se izražena potreba za programerima koji će razvijati aplikacije za mobilna rješenja, web i multimediju te web rješenja zasnovana na otvorenom kodu. Najviše se traže stručnjaci za razvoj na Microsoftovoj i Oracle platformi. (T. B.)

Izvor: Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.