Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

5 stvari koje vode poslovnom uspjehu

Vaše ponašanje ključno je u svakoj potrazi za poslom. Pozitivan stav može vam pomoći baš onoliko koliko vam loš stav može naškoditi.

5 stvari koje vode poslovnom uspjehu

Negativan stav, bilo da je posljedica toga što vam nije dovoljno stalo, uvjerenja da nitko ne čita vaš životopis ili pomisli da vas ionako nitko neće zaposliti, jedan od najbržih način da posao zaista nikada ne pronađete.  Pozitivan stav, s druge strane, može vam pomoći baš onoliko koliko vam loš stav može naškoditi.

5 stvari koje poslodavci vole:

1) “Ja mogu.”

Ponekad nije loše zamisliti se u tuđim cipelama. Što mislite, kako izgleda radni dan u tvrki kojoj ste se javili za posao? S kakvim se potencijalnim problemima suočava? Koliko je stresan posao osobe koja vodi tu tvrtku? Kritičkim sagledavanjem cijele slike lakše ćete definirati svoju ulogu u tom sustavu i kakav doprinos možete dati kako biste unaprijedili posao. Jednom kada u zamolbi i/ili na razgovoru krenete pričati o sebi i svojim postignućima iz te perspektive, rezultat bi vas mogao ugodno iznenaditi.

2) “Ja želim.”

Dobra volja, inicijativa, želja za učenjem – svi mi to posjedujemo, samo je pitanje koliko jasno to i kažemo. Ne treba prtjerivati s entuzijazmom (mnogi ljudi pritom odu u krajnost kada počnu zvučati ‘očajno’), ali otvoren pogled, opušten položaj ramena i ruku, blagi smješak na licu dok opisujete svoju motivaciju svakako bi mogli biti produktivni.

3) “Ja sam društven.”

Nitko ne voli ‘vukove samotnjake’. Ne morate biti centar svake zabave, svakome na usluzi ili ‘dobričina’, ali svakako morate biti osoba s kojom ne ugodno surađivati/raditi.

4) “Ja sam odlučan.”

To znači da ste čvrsto odlučili kako želite ovaj posao. Ako vas tijekom razgovora pitaju zašto ili ne mislite li da bi vam možda bolje odgovaralo neko drugo područje, morate jasno i nedvosmisleno pokazati da ste se za ovaj posao prijavili s razlogom i da zaista želite raditi baš taj posao.

Plaća i osiguranje egzistencije neupitno su snažan argument prilikom potrage za poslom no, jednom kada posao dobijete i kada prve plaće počnu pristizati, shvatit ćete da vam plaća postaje sve manje važna, dok će sve više do izražaja dolaziti posao koji ste odabrali i vaše zadovoljstvo tim izborom. Kako se u tom trenutku ne bi dogodilo veliko razočaranje, preispitajte već na početku svoje motive i pritom se nemojte ograničiti samo na materijalno.

5) “Ja sam kompetentan.”

Vi znate raditi svoj posao, stručnjak ste za područje kojim se bavite i kompetentni ste. Nemojte dozvoliti da bilo tko to dovodi u pitanje. Ako i pokušaju, jasno argumentirajte i pokažite svoje znanje. Ovo nije tema u kojoj ima mjesta za sramežljivost. Pritom uvijek možete napomenuti da ste spremni dalje učiti i usavršavati se, ali nemoje sumnjati u vlastite kompetencije jer će onda s punim pravom u njih sumnjati i drugi. Pa tako i oni koji moraju donijeti odluku hoće li vas zaposliti ili ne. (M.M.) 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.