Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prava istina o tvrtkama

Kako zapravo zaista izgleda prosječno radno mjesto? Novo istraživanje tvrdi kako su žene maksimalno predane poslu. Muškarci? Nešto manje…

Prava istina o tvrtkama

Ako je vjerovati istraživanju provedenom na 5.000 Amerikanaca, koje je proveo theFIt.com, 54% žena radi više od devet sati dnevno, dok svega 41% muškaraca tvrdi isto.

Čak i ako ne vjerujete toj samoprocjeni, žene su barem u jednom iskrenije od muškaraca: dok jedan od pet muškaraca priznaje kako ne govori istinu kada mora obrazložiti zašto traži slobodan dan, jedna od sedam žena priznaje poslodavcu da naprosto treba slobodan dan radi ‘psihičkog odmora’ ili čak razgovora za drugi posao. 

Evo i jedne dobre vijesti za američke polodavce: 84% svih ispitanika tvrdi da su zaista bili bolesni ili morali brinuti o djetetu posljednji put kada su zatražili bolovanje.

I, kako je raditi za vas? Ali ozbiljno... 

Istraživanje koje provodi theFit.com posebno je zanimljivo zato jer daje odličan uvid u stvarnu radnu atmosferu pojedinih tvrtki: osim što je anonimno, može mu pristupiti bilo koji američki zaposlenik. Jedino što se od ispitanika traži je navođenje tvrtke u kojoj rade. No to nije problem jer im anonimnost jamči zaštitu radnog mjesta, dok ispitivačima rezultati istraživanja otkrivaju dragocjene informacije o samim poslodavcima tj. tvrtkama u kojima ispitanici rade. 

Tako su, primjerice, IT kompanije poznate po svojoj korporativnoj kulturi, npr. Google i Microsoft, dobile su vrlo visoke ocjene za razumijevanje i uvažavanje obiteljskih obaveza svojih zaposlenika.

Bank of America dobila je visoke ocjene u području zastupljenosti žena na visokim pozicijama: 63% ispitnika-zaposlenika banke naveli su kako je njihov nadređeni žena, dok zastupljenost žena na rukovodećim položajima u svim ostalim kompanijama prosječno iznosi 36%.

I dok 52% ispitanika navodi kako si njihov šef nikada ne bi pripisao zasluge za tuđe ideje, 71% zaposlenika IBM-a tvrde kako se upravo to događa.

Među zaposlenicima koji imaju šefove koji si na taj način pripisuju zasluge, očekivano, 3 i pol puta veća je opasnost od nezadovoljstva poslom koji rade.

Zašto se iskrenost isplati?

Zato jer svaki ispitanik, nakon što odgovori na sva pitanja, ima pravo pogledati rezutate za svoju tvrtku. Dodatna zanimljivost leži u činjenici da rezultati istraživanja posloprimcima mogu olakšati odluku: hoće li se prijaviti za posao u nekoj tvrtki ili ne. Npr. indikativno je da bi 25% zaposlenika Bullhom-a radije prihvatilo više slobodnih dana nego povišicu.

A što je s onim iskrenim zaposlenicama s početka naše priče - koje tako naporno rade i koje, za razliku od muškaraca, dio posla odrađuju i za vrijeme godišnjeg odmora? Bez brige. Istraživanje pokazuje kako žene to znaju itekako dobro iskoristiti. Bolje muškaraca.

Naime, dok 26% muškaraca kaže kako bi ih ‘prijatelji sažalijevali kada bi znali koliko zaista zarađuju’, svega 17% žena tvrdi isto, unatoč činjenici da je prošle godine pravo na bonus ostvarilo tek 47% žena, u odnosu na 55% muškaraca. (M.M.) 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.