Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Noćne smjene vode u pretilost

Promjene u normalnom ritmu sna uzrokuju da se tijelo bori s održavanjem normalne razine šećera u krvi.

Noćne smjene vode u pretilost

Ljudi koji rade u smjenama, pogotovo noćnima, koji često spavaj premalo i u pogrešno vrijeme, izloženi su većem riziku od dijabetesa i pretilosti.

Istraživanje liječnika američke Brigham and Women's Hospital čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Transnational Medicine, pokazali su da promjene u normalnom ritmu sna uzrokuju da se tijelo bori s održavanjem normalne razine šećera u krvi.

Neki od 21 ispitanika u samo su nekoliko tjedana razvili razne simptome šećerne bolesti, a pojavilo se i usporavanje metabolizma koje bi u godinu dana prouzročilo porast težine za šest kilograma, javlja BBC, a prenosi business.hr.

Voditelj istraživanja Orfeu Buxton naglasio je da noćni radnici s ranim simptomima dijabetesa imaju znatno veći rizik za razvijanje šećerne bolesti nego oni koji rade u dnevnim smjenama. (T. B.)

Izvor: business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.