Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Šest ključnih vještina za nove diplomante

Ako mislite da nakon završetka školovanja nemate ništa više za naučiti, promislite ponovno. Postoji cijeli set poslovnih vještina koje vjerojatno niste učili na predavanjima, čak i ako ste studirali ekonomiju.

Šest ključnih vještina za nove diplomante

Stoga kao novi diplomant, izbrusite ovih šest ključnih poslovnih vještina koje su vam potrebne da biste bili uspješni na poslu.

Javno istupanje

I previše novih diplomanata nema vještina da dobro prezentiraju tvrtku, bilo preko telefona, bilo u živo na poslovnim sastancima itd. Stoga potražite prilike za volontiranje gdje ćete vježbati javno istupanje ispred malih grupa ljudi.

Nošenje s napetim odnosima

Napeti razgovori svakodnevica su na poslu i onima koji se s time ne znaju nositi bit će teško. Ključno je da se usredotočite na rezultate, a ne na emocije. Pokušajte na ostale gledati kao na razumna i pristojna ljudska bića, čak i kada imaju gledište kojem se oštro suprotstavljate. Kada drugi osjećaju da se prema njima odnosite s poštovanjem i vjeruju vašim motivima, olabavit će svoje suprotstavljanje i poslušati vas, čak i kada je tema neugodna. Tada samouvjereno iznesite svoje poglede i pozovite osobu da učini isto. Ako ste sami spremni saslušati tuđa mišljenja, oni će biti otvoreniji prema vašima.

Timski rad

Većini diplomanata je situacija da moraju raditi u timu, u kojem kolege imaju različita razmišljanja i ideje, nova. Nedostatak ove vještine može imati vrlo ozbiljne posljedice, kao što je primjerice, loš ugled među kolegama. Stoga, prihvatite ulogu mlađeg i neiskusnijeg u odnosu s onima s više iskustva. Više slušajte nego što govorite i poštujte tuđe različito mišljenje. Najvažnije, upitajte šefa tko su najbolji timski igrači u vašoj tvrtki i neka vam oni postanu uzori.

Poniznost i strpljivost

Šefovi žele unaprjeđivati pojedince koji su se voljni dokazati, a ne one koji od početka čekaju da im sve bude servirano na pladnju. Očekivati visoku titulu ili plaću od početka ili očekivanje promaknuća prerano nije dobro i moglo bi vam donijeti loš ugled na poslu. Stoga razgovarajte s uspješnim menadžerima kako biste dobili uvid kako su oni napredovali tijekom vremena. U većini slučajeva uvidjet ćete da su i oni morali zasukati rukave i dokazati se kao i svi ostali.

Budite informirani

Profesori ne naglašavaju važnost praćenja novosti. No, ništa nije impresivnije od kandidata koji može suvereno razgovarati o novostima i povezati trenutne događaje sa svojom industrijom ili poslom.

Upravljanje vremenom

Novi diplomant se može osjećati obaveznim na sve odgovoriti sa 'da', zbog čega će imati problema s upravljanjem svojim vremenom. Zbog toga možete zanemariti svoje ključne aktivnosti i zadatke i prenapregnuti se do granice pucanja. Upravljanje vremenom uključuje i upravljanje svojom energijom i pažnjom. Zamolite nadređenog da vam pomogne odrediti prioritete i da vas savjetuje oko operativnih ciljeva. (T. B.)

Izvor: Monster 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.