Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Burna saborska rasprava o stažiranju mladih

"Tako će mladi steći godinu dana radnog iskustva uz plaćanje radnog staža i mirovinskih doprinosa te mentora", rekao je Mrsić.

Burna saborska rasprava o stažiranju mladih

Predloženim Zakonom o poticanju zapošljavanja želi se povećati zapošljivost nezaposlenih mladih bez radnog iskustva kroz stručno osposobljavanje bez radnog odnosa, na godinu dana uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna, objasnio je jučer u Saboru ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Tako će mladi steći godinu dana radnog iskustva uz plaćanje radnog staža i mirovinskih doprinosa te mentora", rekao je Mrsić te odbacio prigovore sindikata da predložena mjera znači volontiranje. "Svjesni smo da 1.600 kuna, koliko bi mladi primali, nije velik iznos, ali ga državni proračun u ovom trenutku recesije može podnijeti. Nadamo se da ćemo iduće godine moći obuhvatiti više mladih i ponuditi veći iznos", najavljuje Mrsić te dodaje kako ima dobar odjek u dijelu poslodavaca i lokalnih sredina, posebno gradova, da mladima koje zaposle na godinu dana isplate i topli obrok ili prijevoz, piše Večernji list.

Za poslodavce koji bi htjeli zlorabiti zakonska rješenja predviđene su novčane kazne od 50 do 100 tisuća kuna. Vlada namjerava i olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje. Na dvije godine bili bi oslobođeni plaćanja tzv. bruto 2 doprinosa na plaću za zapošljavanje nezaposlenih bez iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su na burzi rada dulje od dvije godine.

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar, obrušio se na prijedlog zakona ustvrdivši da će poslodavci zbog njega otpuštati radnike i dodavši kako je ovaj zakon sredstvo za rušenje cijene rada. "Ovaj će zakon smanjiti i prosječnu plaću u Hrvatskoj za najmanje pet posto, a najavljeni su i raskidi kolektivnih ugovora", tvrdi Lesar te dodaje kako ćemo sada u Hrvatskoj, uz zaposlenike, službenike, namještenike, radnike, pripravnike imati i najamnike, a da će dvije trećine mladih nakon te godine stažiranja sigurno opet na burzu. (T. B.)

Izvor: Večernji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.