Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uobičajena pitanja na razgovoru za posao

Iako nije moguće predvidjeti sva pitanja koja bi se mogla pojaviti tijekom razgovora za posao, donosimo vam listu najčešćih.

Uobičajena pitanja na razgovoru za posao

Postoji velika mogućnost da barem jedno od ovih pitanja čujete i vi.

1) Recite mi nešto o sebi

Ovo je uvodno i najvažnije pitanje, dobrim dijelom zato jer je prilika za kreiranje prvih utisaka o vašem nastupu, govoru i sl. Kako je pitanje prilično neutralno, postoji opasnost da se raspričate pa imajte na umu da vaš odgovor ne bi trebao biti dulji od pet minuta.

Odgovor možete započeti navođenjem svog zanimanja i, ako ste zaposleni, trenutne radne pozicije. Zatim ukratko pobrojite poslove koje ste radili tijekom karijere. Možete se doslovno držati redoslijeda navedenog u životopisu, a osnovne podatke upotpuniti informacijama o konkretnim postignućima i vještinama koje ste stekli radeći te poslove. Nemojte ulaziti u detalje.

Za dobar odgovor na ovo pitanje može vam poslužiti kao predložak i oglas za posao u kojem je opisan profil kandidata kojeg poslodavac traži.

2) Koje su vaše jake strane?

Odaberite svoje tri najjače kvalitete i na konkretnim poslovnim primjerima ilustrirajte zbog čega su to vaše kvalitete. Ako niste sigurni odakle početi, pogledajte oglas na koji se se prijavili. Poslodavci običavaju pobrojati kvalitete koje očekuju od kandidata – tako ćete znati što poslodavac očekuje i lakše se prisjetiti vlastitih konkretnih situacija u kojima ste pokazali te kvalitete. 

3) Koje su vaše slabe strane?

Ovo je nezahvalno pitanje za koje je do nedavno uobičajeni savjet glasio: istaknite manu koja je zapravo vrlina. Međutim, kako se sve stvari s vremenom otrcaju i postanu fraze, tako je i s ovim. Najbolji odgovor na ovakvo pitanje može biti isticanje neke slabosti iz koje ste nešto naučili ili vještine koju trenutno pokušavate poboljšati ili ste u tome već uspjeli.

4) Zašto bismo zaposlili vas? ili Što vi imate, a da ostali kandidati nemaju?

Što vas čini posebnim i u čemu se kriju vaše snage? I opet, iz oglasa za posao možete iščitati što poslodavac točno traži te pripremiti odgovor koji se oslanja na njegov popis traženih kvaliteta. Pritom nikako nemojte zaboraviti da te kvalitete morate potkrijepiti i konkretnim primjerima iz svoje karijere. Istaknite svoje najsvjetlije trenutke i postignuća te naglasite kako jednak doprinos možete dati i ovoj tvrtki, ako vam pruže priliku.

5) Koji su vaši ciljevi? Ili Gdje se vidite za pet godina?

Najbolje je istaknuti kratkoročne i dugoročne ciljeve. Istaknite kakav biste posao sada željeli raditi i kako biste željeli napredovati do određene pozicije, a koja je na neki način povezana s poslom na koji ste se sada prijavili. Pokažite poslodavcu da ste ambiciozni i da iz svakog posla, koji radite, uvijek naučite nešto novo i korisno što će vam pomoći na putu prema vašem krajnjem cilju. Naravno, možda je vaš cilj baš ovaj posao zbog kojeg ste došli na razgovor – neka vaš odgovor i u tom slučaju bude potkrijepljen argumentima.

6) Koje bi tri pozitivne stvari vaš bivši šef rekao o vama?

Ovo je idelana prilika da kažete nešto o sebi kroz tuđe riječi. Pokušajte navesti neku informaciju koja ilustrira da ste kvalitetno radili svoj posao, drugu koja će pokazati da znate preuzeti odgovornost i neku koja pokazuje da ste osoba s kojom je ugodno raditi. Pokušajte se prisjetiti nekih komentara ili pohvala, ali nipošto nemojte lagati.

7) Koliku plaću očekujete?

Prije razgovora se informirajte o prosječnoj plaći za to konkretno zanimanje, ali pritom uzmite u obzir i svoje radno iskustvo. Pokušajte na ovo pitanje odgovoriti općenito, bez definiranja konkretnog novčanog iznosa. Uvijek možete reći da ne biste pregovarali o plaći dok ne dobijete ponudu za posao. Ukoliko vam je poznat raspon plaće predviđen za to radno mjesto, možete reći da su vaša očekivanja na tragu toga, opet bez definiranja konkretnog iznosa.

8) Da ste životinja koja biste životinja bili?

Ovakav tip pitanja ispitivači nerijetko koriste naprosto kako bi vidjeli koliko brzo mislite. Promislite o životinji koja nije previše agresivna ili plašljiva te čiji karakter najbolje odražava vaše vrline.

Za razgovor za posao dobro je pripremiti i nekoliko vlastitih pitanja koja će pokazati da ste zainteresirani za ovu tvrtku i radno mjesto zbog kojeg ste došli na razgovor. To ne mogu biti pitanja kojima je cilj prikupiti one informacije koje ste sami trebali proučiti prije dolaska na razgovor (npr. Čime se vaša tvrtka bavi?) već pitanja koja će vam dati potpuniju sliku poslovanja tvrtke (npr. Koliko odjela imate? S koliko ljudi u timu ću raditi? Koji projekt trenutno pripremate? i sl.)

Izvor: Monster

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.