Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravila za pisanje prve molbe

Izgledi za zaposlenje onih koji su tek završili školovanje još uvijek nisu dobri, no imate šansu dobiti posao ako agresivno počnete tražiti.

Pravila za pisanje prve molbe

Dobro sročena molba trebala bi biti dio ove proaktivne strategije. Stručnjaci kažu da molba prilagođena poslodavcu može otvoriti vrata novih prilika. Evo kako:

Upoznajte poslodavca

Iako vam slanje iste molbe svakom poslodavcu štedi vrijeme, nećete se ni na koji način izdvojiti iz gomile ostalih kandidata koji rade to isto. Istražite što više o tvrtki, saznajte sve što možete o njenoj kulturi i poslovnim potrebama te pokažite kako vi možete zadovoljiti te potrebe. Ovakav pristup pokazuje da vam je stalo i da ste kvalificirani za poziciju. Pokažite svoj entuzijazam i povežite svoje znanje, iskustvo i interese u karijeri s određenim poslodavcem i prilikom za posao. Pokušajte ostvariti kontakt s nekim tko radi u tvrtki i zamoliti ga za preporuku kod osobe zadužene za zapošljavanje.

Što uključiti

Možda vam nedostaje iskustva, no vaša molba može biti prepuna aktivnosti koje pokazuju vaš potencijal da uspijete. Te aktivnosti mogu uključivati, volontiranje, učeničke i studentske projekte, izvannastavne aktivnosti, kao i posebne interese kao što su putovanja ili sport. Možete spomenuti i visok prosjek ocjena, članstvo i pozicije u studentskim udrugama, te povremene studentske poslove. Dobro je i saznati koje su vještine važne poslodavcu, te pokazati kako ste ih već koristili.

Budite strastveni

Jasno prenošenje da ste istinski zainteresirani za posao je ključno. Pokažite da ste već uspješno radili ono što želite raditi. Najlakše ćete se 'prodati' ako ste strastveni i motivirani oko onoga što želite raditi. Takvo što se često ne viđa kod iskusnijih radnika. U svojoj molbi govorite o jednom ili dva prikladna primjera vaših životnih izbora, trajnih interesa, hobija i strasti s ciljem da pokažete kako su vaši ideali sukladni projektima poslodavca i njegovom doprinosu svijetu.

Format molbe

Vaša molba nije vaša autobiografija, držite se samo ključnih podataka koji će zanimati poslodavca i budite kratki. Uključite kratak početni odlomak koji spominje detalje o poziciji za koju se javljate. Kao sljedeće u natuknicama navedite nekoliko svojih kvalifikacija koje su sukladne traženim uvjetima. Zaključni odlomak bi trebao završiti praskom – jasno navedite kako biste doprinijeli uspjehu tvrtke i samouvjereno zatražite poziv na intervju.

Nesigurni oko karijernog cilja?

Prije nego što napišete molbu, napravite malo karijerno istraživanje. Menadžeri zaduženi za zapošljavanje ne bi trebali smišljati kako vaše vještine odgovaraju njihovim potrebama – odradite taj posao za njih. Ako imate više mogućih smjerova razvoja karijere, napišite različite molbe za svaki od tih smjerova. Kada vam bude jasnije u čemu ste dobri i što najviše želite, biti ćete spremni napisati sjajnu molbu. (T. B.)

Izvor: Monster

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.