Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

10 natuknica za traženje posla

Poslovna evolucija ove godine unosi neke promjene, kako u razvoj karijere tako i u strategije traženja posla. Evo na što je ključno obratiti pažnju tijekom 2013.

10 natuknica za traženje posla

Neke stvari nisu se promijenile. Posao je još uvijek teško pronaći. Sve je veći broj ljudi koji se natječe, a otvorenih prilika nema previše. Koristeći mudre alate svoju potragu možete unaprijediti.

1) Razradite strategiju potrage za poslom

Poslodavci ne vole zaprimati prijave od kandidata koji nisu kvalificirani za to konkretno radno mjesto. Zato je vrijeme da to prestanete raditi jer gubite svoje i njihovo dragocjeno vrijeme. Pažljivo čitajte oglase za posao i dobro promislite o tome biste li doista mogli raditi sve što se od vas očekuje da počnete već sutradan. Umjesto da trošite energiju na slanje stotinjak zamolbi dnevno, radije ih pošaljite nekoliko, na probrane poslove za koje ste doista kvalificirani, a vrijeme i trud uložite u pripremu kvalitetnog životopisa i zamolbe prilagođenih baš tom konkretnom poslodavcu i radnom mjestu na koje se prijavljujete.

2) Definirajte ciljeve

Pravi je izazov odgovoriti na pitanje „Što očekujete od ovog posla?“ – „Plaća“ je možda najracionalniji odgovor, ali činjenica je da i vi sami od posla želite više nego samo primati plaću. Na posao otpada priličan dio svakodnevice i logično je da vaša očekivanja moraju biti šireg raspona. Definirajući što sve, osim plaće, očekujete od posla, na razgovoru si otvarate priliku zablistati u najboljem svjetlu. Osim toga, jasna definicija očekivanja olakšat će vam pisanje molbe i općenito puno kvalitetniji nastup u selekcijskom postupku. Jednako tako, definiranjem ciljeva lakše ćete definirati svoje kvalitete i vještine, koje vas čine odličnim kandidatom za neko radno mjesto. Poslodavci na ovakva pitanja u pravilu dobivaju loše ili nedefinirane odgovore kandidata i biti će im pravo osvježenje kada nasuprot sebe napokon vide osobu koja ima viziju.

3) U pretrazi koristite više izvora

Pretražujte portale, budite aktivni na društvenim mrežama i povrh toga nađite vremena za događanja koja se ne svode samo na druženje s prijateljima već i aktivno upoznavanje novih, poslovnih lica. Iskoristite blagodati moderne tehnologije, pohađajte besplatne radionice, seminare i predavanja, postanite član pojedinih udruga kroz koje ćete se posvetiti postizanju 'viših ciljeva', upoznajte različite kulture i nemojte se bojati odlaska na događanja koja su vam do sada bila potpuno strana. Nikad nije kasno za probijanje leda.

4) Evaluirajte svoje vještine i steknite nove

Možda znate engleski jezik, ali ne bi bilo loše osvježiti znanje. Kada ste posljednji put pokušali kreirati tablice u Excell-u, za koji u životopisu tvrdite da ga 'izvrsno poznajete'? Postoji cijeli niz besplatnih radionica na kojima možete naučiti i nešto novo ili naprosto sami sebi dati priliku da vas zainteresira nešto što vam je do sada bio nepoznat teritorij. Ako točno znate kakav posao želite, istražite u kakvim biste se krugovima morali kretati i kakva predavanja pohađati kako biste naučili više o tom konkretnom zanimanju ili usavršili vještine koje već posjedujete.

5) Budite jedinstveni

Jasno definiranje ciljeva i usavršavanje vještina već vas izdvaja iz mase. Kada vas poslodavac pita „Zašto bismo trebali zaposliti baš vas?“ već ćete imati pripremljen kvalitetan odgovor. Prijava na posao za koji ste kvalificirani dati će vam prijeko potrebno samopouzdanje, ali zašto ne biste učini korak više i bili doista upečatljivi? Umjesto što čekate da neka tvrtka objavi oglas za posao, izravno je kontaktirajte. Istražite tko je točno zadužen za zaprimanje prijava i vođenje intervjua, ima li tvrtka HR odjel i ako da, tko ga vodi. Podignite telefonsku slušalicu i zatražite razgovor s tom konkretnom osobom ili zamolite termin za kratak sastanak u kojem ćete se samoinicijativno predstaviti. Čak i ako poslodavac ne traži nove zaposlenike, budite sigurni da je ovo dugoročna investicija. Jednom kada zaista objavi oglas, vi ćete sigurno biti prava osoba koje će se sjetiti jer ste bili – drugačiji od ostalih.

6) Slušajte

Potraga za poslom traži otvorenu komunikaciju i aktivan pristup no, pričajući o sebi ne zaboravite da ponekad i vi morate slušati. Ukoliko pratite tvrtku online obratite pažnju na njihov način komunikacije, aktivnosti, promociju i pokušajte kroz to definirati njihovu politiku i bonton. Povežite se sa stručnjacima te tvrtke putem društvenih mreža. Vi trenutno prodajete sebe, ali to ne znači da cijelo vrijeme vi morate pričati.

7) Postavite ciljeve

Primarni cilj je pronaći posao ili ga promijeniti no, promatrate li svoju misiju na ovaj način, može vam se činiti da je u pitanju ogroman zalogaj (a svaki potencijalni neuspjeh tu percepciju dodatno povećava). Pomisao na jedan veliki cilj unosi stres i ponekad djeluje obeshrabrujuće, stoga je svaki veliki cilj najbolje razlomiti na nekoliko manjih. Kreirajte listu stvari koje želite ili morate napraviti kako biste postali još bolji kandidat: definirajte točno poslove koje želite raditi, zatim definirajte kako ćete nastaviti svoje stručno usavršavanje, kreirajte kalendar događanja koja želite posjetiti i koja će vam poslužiti u stvaranju novih kontakata. Posljednji manji cilj svakako će biti održavanje tih kontakata. Na ovaj način vi ste i dalje posvećeni svom velikom cilju traženja posla, ali definiranjem manjih ciljeva (aktivnosti) kojima se možete periodično posvetiti, nastavit ćete raditi na tom velikom cilju, a nećete osjećati toliki pritisak. Naime, cijelo vrijeme dok se bavite svim ovim aktivnostima kroz njih također aktivno tražite posao! 

8) Budite spremni na sve

Ne možete uvijek predvidjeti kako će se situacija razvijati. Ako pokažete inicijativu i izravno kontaktirate tvrtku, neovisno o tome što nisu objavili nijedan oglas za posao, može vam se dogoditi da nisu zainteresirani ili da vas grubo odbiju. No to je jedna tvrtka. Već sljedećom prilikom vjerojatno ćete naići na sugovornika koji će biti puno ljubazniji, a neki od njih možda će zaista i biti zainteresirani za sastanak. Ponekad ćete na razgovoru za posao čuti neobična ili neugodna pitanja. Imajte na umu da je dobar dio tih pitanja naprosto test kroz koji poslodavac samo želi provjeriti koliko brzo razmišljate, a manje ga zanima 'točan' odgovor (koji u nekim slučajevima niti ne postoji).

9) Pozitivno razmišljanje vodi do pozitivnih rezultata

Ovo ste vjerojatno čuli već stotinu puta i nekako još uvijek u to ne vjerujete. Zašto za promjenu ne biste pokušali? Nemate što izgubiti. Naučite nešto iz negativnog iskustva, s vremena na vrijeme redefinirajte strategiju ili ciljeve, ako vidite da zaista ne prolaze, ali nikada nemojte izgubiti vjeru u to da na tržištu rada postoji posao baš za vas i poslodavac kojemu ste baš vi idealan budući zaposlenik. Uostalom, pored toliko zanimanja i poslova, kolika je vjerojatnost da to nije istinita? Osjećajte se dobro u svojoj koži, razmišljajte o svojim vrlinama, kvalitetama, ambicijama. Razgovarajte o tome s prijateljima koji vas mogu dodatno ohrabriti umjesto da im svakodnevno priuštite dozu svojih žalopojki.

10) Ostanite uravnoteženi

Potraga za poslom crpi energiju. Sastavite raspored svojih dnevnih aktivnosti, ali nemojte pregorjeti. Uvijek morate imati dovoljno vremena za odmor, prijatelje i obitelj, aktivnosti u kojima ćete uživati te aktivnosti koje će vam proširiti mrežu kontakata s ciljem lakšeg pronalaženja posla.

Imajte na umu da se stvari rijetko kada događaju preko noći. Naravno da si malo tko može priuštiti mjesece ili godine nezaposlenosti, ali pokušajte pustiti da stvari idu svojim tokom. Što ćete manje razmišljati o tome da 'vrijeme prolazi' to će vam se više činiti da imate vremena. Ne možete završiti srednju školu u godinu dana, ne možete diplomirati u roku dvije godine, ne možete savladati strani jezik u svega tri mjeseca…za mnoge stvari u životu potrebno je vrijeme, pa tako i za traženje posla. Međutim, nije važno koliko ste vremena proveli u nečemu već, koliko je to vrijeme bilo kvalitetno iskorišteno.

Izvor:  Career Builder  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.