Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tri mita o intervjuima za posao

Mislite da znate sve što se može znati o intervjuima za posao? Stručnjaci upozoravaju da mnogi iznenađujući mitovi okružuju intervjue za posao i navode neke koji vas, ako vjerujete u njih, mogu stajati vašeg posla iz snova.

Tri mita o intervjuima za posao

Donosimo tri takva mita, kao i nekoliko uputa kako da razgovor za posao iskoristite najbolje što možete.

Mit 1.: Ispitivač je pripremljen

Osoba koja vas ispituje vjerojatno je premorena i pod stresom zato što mora nekoga zaposliti. Moguće je da je samo površno pročitala vaš životopis i uopće nije razmišljala o vašim kvalifikacijama.

Što možete učiniti: Razmišljajte o prilici za posao kao skupu problema za koje ste vi rješenje. Pripremite se za intervju identificirajući probleme koji su navedeni u oglasu za posao i pripremite primjere kako ćete ih riješiti. Na primjer, ako je jedan od glavnih zadataka posla pisanje objava za javnost, problem koji poslodavac ima je nedostatak učinkovitih objava za javnost. Za intervju biste mogli pripremiti priču o konkretnim rezultatima koje ste postigli objavama za javnost koje ste vi napisali. Pokažite kako možete riješiti problem.

Mit 2.: Ispitivač će postaviti prava pitanja

Mnogi ispitivači ne pripreme nikakva pitanja dalje od "recite mi nešto o sebi". A u nekim slučajevima možda će vas intervjuirati osoba iz odjela za upravljanje ljudskim resursima ili netko iz višeg menadžmenta tko nema mnogo specifičnih informacija oko zahtjeva oglašene pozicije.

Što možete učiniti: Pripremite nekoliko efektnih rečenica koje oslikavaju vaše prošle uspjehe i vaše vještine. Ne morate ići u detalje, glavno je da ih se lako zapamti. "Bio sam najbolji prodavač u tvrtki kroz osam mjeseci tijekom 2008.", na primjer.

Dobar izvor takvih rečenica su i preporuke. Ako je vaš bivši menadžer napisao koliko ste sjajni, citirajte ga (i ponudite da ćete kopiju preporuke ostaviti ispitivaču nakon što završite intervju). Na primjer: " Art direktor tvrtke Z me nazvao najtemeljitijim i najpripremljenijim project managerom s kojim je ikad radio".

Mit 3.: Najkvalificiraniji kandidat dobiva posao

U to više nitko ne vjeruje, zar ne? Lošije kvalificirani, ali otvoreniji kandidati mogu pridobiti srce ispitivača.

Što možete učiniti: Ako ste sramežljivi ili introvertirani, vježbanje intervjua je ključno. Radite s prijateljem ili rođakom sve dok ne budete opušteni i zadovoljni svojim odgovorima. Ne želite zapeti s kratkim odgovorom koji se sastoji od jedne riječi stoga pripremite objašnjenja i primjere za diskusiju.

Također, istražite što više možete o ispitivaču. Nađite njegov profil na LinkedInu ili potražite najnovije vijesti o kompaniji. Kako biste uspostavili prijateljski odnos, nađite razlog da mu komplimentirate zbog nekog poslovnog uspjeha, njega osobno ili tvrtke. I ne zaboravite se smiješiti i uspostaviti kontakt očima.

Naposljetku, upamtite da je izgled važan. Trebali biste biti čisto i uredno odjeveni. Ako niste sigurni koliko formalna bi vaša odjeća trebala biti, pitajte osobu s kojom kontaktirate što je uobičajeno. Ili nađite nekoga iz tvrtke da pita, ili pak provjerite stranicu 'O nama' na internetskim stranicama tvrtke. Ako je menadžment na fotografijama predstavljen u tamnim odijelima i kravatama, vjerojatno ćete se trebati odjenuti što formalnije. A ako je glavni izvršni direktor u majici kratkih rukava, poslovni casual stil je u redu. (T. B.)

Izvor: Monster

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.