Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elena Cvjetković: Odluke naše svakodnevne

Znate li tijek svog procesa odlučivanja?

Elena Cvjetković:  Odluke naše svakodnevne

Od-luka.

Već sama riječ govori ponešto o procesu odlučivanja: od-lučujemo, izdvajamo jednu odluku od svih mogućih.

I riječ odlučno bliska je: kada god vidimo uspješne osobe, znamo da je iza njega ili nje niz hrabrih, odlučnih ili odličnih odluka.

Donosimo odluke svaki dan, svakog trenutka: neke koje i ne primjećujemo: čokolada ili jagode? Što obući? Neke su trivijalne, nesvjesne, stvar navike: neke su 'teške', zahtjevne i iscrpljujuće. Neke oduzimaju trenutak vremena, neke traju i traju i traju…

Ponekad se čudimo tuđim odlukama: "Kako su to zamislili?" ili "Tko je odgovoran za tu i takvu odluku?" Pogotovo danas, ovdje i  sada kad nas obasipaju informacije o odlukama, donešenim odlukama, povučenim odlukama, nepopularnim odlukama, i – nastavite niz. Činjenica jest da je kompetencija i umijeće donošenja odluka izrazito bitna za liderstvo. Primjećujemo i potrebu za jačanjem te kompetencije u svom okruženju: malo je izvrsnih, zar ne? Upitate li nekoga koja je najbolja odluka koju su čuli u zadnje vrijeme, vjerovatnije je da će vam puno spremnije moći nabrojati – odluke koje smatraju lošima…

Važno je biti svjestan toga da iza svake odluke stoji – odgovornost. Preuzimanje obveze i odgovornost, tek to su elementi bez kojih nema uspješnosti i bez kojih odluka nije 'dobra'.

Izazov se ne sastoji u tome da naučite odlučivati: pa vi to već radite! Samo je pitanje – kako?

Poanta je u osvještavanju procesa odlučivanja, savladavanju alata i metoda koje mogu pomoći u tom procesu, te u razvoju i jačanju svojih sistema kvalitetnog odlučivanja, pogotovo u složenim, raspoloživim resursima ograničenim situacijama.

Kao coach, reći ću Vam da vaša kompetencija efikasnog donošenja odluka ovisi o vašoj samospoznaji i načinu na koji upravljate sobom u procesu donošenja odluka. O da, važno je i da su odluke koje donosite u skladu s vašim vrijednostima: one vrste koje motiviraju, pokreću, vode vas jasno i skladno prema željenim ciljevima.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.