Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Znakovi da ste na pogrešnom poslu

Donosimo pet znakova po kojima možete saznati da ste na pogrešnom poslu.

Znakovi da ste na pogrešnom poslu

Niste pretjerano zadovoljni na poslu, ali ipak svakoga radnog dana uredno dolazite i odlazite s posla. Znate da ništa u životu nije savršeno stoga se trudite utišati sumnju da nešto nije u redu – da ste na krivome poslu. Donosimo pet znakova po kojima možete saznati da ste na pogrešnom poslu:

1. Usamljeni ste na poslu

Niste nedruštveni ali ipak nemate prijatelja na poslu. Niste se 'našli' s nikime iz ureda. Niste u mogućnosti izgraditi nikakvu čvršću povezanost s kolegama, izuzev uobičajenih pristojnosti. Dolazite na posao, obavite ga i odlazite.

Što vas sprječava da ostvarite čvršći odnos? Jeste li previše drugačiji što se tiče godina, kulture ili stila? Budite iskreni. Možda biste trebali biti u radnom okruženju s kolegama s kojima ste sličniji. Rad bez kontakta s ostalim ljudima je dosadan i otuđujući. Vaša produktivnost ovisi o odnosu s kolegama – a tako i vaše dugoročno zadovoljstvo.

2. Sramite se svog posla

Ovo je siguran znak da ste na krivom poslu. Ne možete se natjerati da ljudima kažete što radite. Promislite koliko će sram ometati vašu sposobnost da na poslu budete učinkoviti i koliko ćete prilika za umrežavanje propustiti ako se skrivate iza eufemističkih izjava poput "Radim u upravljanju nekretninama" kada zapravo vodite kino za odrasle.

Bilo da proizvodite pornografiju ili wc papir budite ponosni na to koliko dobro obavljate svoj posao. Ako niste ponosni na svoj posao, nikada s njime nećete moći biti zadovoljni.

3. Imate previše zadataka

Normalno je osjećati se istrošenima s vremena na vrijeme, pogotovo usred pritiska rokova. No, nije dobar znak ako se stalno 'vučete'. Radite krivi posao ako morate raditi više nego što ste sposobni u određenom vremenskom razdoblju.

Također, nije dobar znak ako ste toliko pretrpani da vam se često događaju napadi panike. Iziritirani ste. Emocionalni ste. Imate česte promjene raspoloženja. Jednu minutu se na putu na posao smijete nečemu što ste čuli na radiju, a drugu već jecate jer vam je neko presjekao put.

4. Stagnirate na poslu

U poslu ne iskorištavate sve svoje vještine, već one atrofiraju. To nije isto kao biti prekvalificiran. Možete biti na pravom poslu iako je ispod vaše razine stručnosti. No, loš je znak ako gubite ono što vam omogućava da se profesionalno istaknete. Ako svakodnevno ne koristite i razvijate svoje vještine, izgubit ćete ih i zaostati.

Što učiniti? Obnovite svoje članstvo u udruzi profesionalaca iz vaše branše, držite korak s poželjnim edukacijama i radite barem minimalno na svojoj specijalizaciji. Na krivom ste poslu ako ne možete ili nemate vremena za to.

5. Ne razvijate se na poslu

Na krivom ste poslu ako niste izloženi mogućnostima za dodatno obrazovanje ili ih ne koristite. Prilike se ne skrivaju 'pod stijenom'. One su svuda oko vas – na događajima vezanima za industriju, vikend seminarima, webinarima. Većina tvrtki u proračunu ima sredstva za slanje zaposlenika na obuku kada je to važno za posao. Saznajte koju politiku vaš poslodavac ima u vezi s time.

Ako vam tvrtka ne može platiti edukaciju, iskoristite svoje kolege i klijente. Ako ste novi na poslu, učite od iskusnijih. Ako ste veteran, učite od novih zaposlenika koji imaju svježu perspektivu. Ključno je da ste otvoreni i prepoznajete prilike koje vam se nude za rast i razvoj.

Ako se prepoznajete u ovim znakovima iskoristite ih kao poziv na uzbunu. Dugujete sebi da potražite nešto vrijedno vašeg vremena i energije. (T. B.)

Izvor: Monster

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.