Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jeste li i vi Poslodavac Partner?

Certifikat Poslodavac Partner je projekt koji omogućuje kompanijama strukturiranu analizu HR procesa, usporedbu sa standardima struke kao i drugim kompanijama te preporuke za dalji razvoj HR funkcije.

Jeste li i vi Poslodavac Partner?

Certifikat Poslodavac Partner je certifikat kojim se analizira kvaliteta sustava upravljanja ljudskim resursima. Drugim riječima, kompanije koje imaju certifikat imaju procese upravljanja ljudskim resursima u skladu sa standardima struke. Nakon što kompanija zadovolji standarde certifikata isti joj se izdaje na period od 12 mjeseci u kome ovaj status i znak može koristiti u svojoj promociji. Zašto je dobro biti Poslodavac Partner, objasnila nam je Ana Vojnić Tunić, Koordinatorica projekta Certifikat Poslodavac Partner iz tvrtke Selectio.

Kada je započela dodjela Certifikata te s kojim ciljem?

Projekt je pokrenut 2005. godine s ciljem da se s jedne strane promovira važnost strateškog upravljanja HR funkcijom i dobre prakse u tom području, te s druge strane istakne one organizacije koje kvalitetno upravljaju ljudskim resursima. U suradnji s vodećim HR stručnjacima, predstavnicima rukovodstva tvrtki i sindikata napisana je prva Knjiga standarda u upravljanju ljudskim resursima koja je dodatno provjerena i dorađena kroz inicijalnu studiju u kojoj je sudjelovalo 10-ak hrvatskih kompanija. Od tada se kontinuirano radi na unapređenju metodologije i Knjige standarda kako bismo pratili trendove kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Samo testiranje tvrtki prilično je zahtjevno. Kako to točno izgleda u praksi?

Naše načelo u certificiranju je da uspostavimo partnerski odnos s kompanijom što znači da se trudimo skupa s njihovim predstavnicima na transparentan način analizirati stanje procesa i pomoći im u razvoju. Iako je proces certificiranja temeljit i uključuje brojne indikatore kvalitete procesa upravljanja ljudskim resursima, metodologija je osmišljena tako da zahtjeva minimum potrebnog angažmana klijenta.

Kvalitetu sustava upravljanja ljudskim resursima ocjenjuje tročlani stručni tim koji čine vodeći HR stručnjaci u Hrvatskoj. Ocjenjuju se procesi u pet osnovnih područja: Strategija, Regrutiranje i selekcija, Rad, motivacija i nagrađivanje, Usavršavanje i razvoj te Odnos prema zaposlenicima.

Nakon što se kompanija prijavi za proces certificiranja, najprije ispunjava upitnik u kom opisuje kako izgleda sustav upravljanja ljudskim resursima. Potom slijedi sastanak sa certifikacijskim timom na kome se detaljnije prolaze svi procesi i pregledava dokumentacija. Certifikacijski tim sastavlja zapisnik o stanju procesa koji kompanija autorizira i on služi kao osnova za ocjenjivanje u kojoj mjeri su procesi u skladu sa standardima. Svaki član certifikacijskog tima neovisno ocjenjuje kompaniju prema Knjizi standarda te se nakon toga konsenzusom donosi odluka o konačnim ocjenama.

Ukoliko kompanija ostvari minimum 75% ukupnih mogućih bodova, odnosno minimum 70% bodova u pet osnovnih područja certificiranja, stječe pravo na Certifikat Poslodavac Partner koji joj vrijedi godinu dana. Kompanija na kraju procesa dobiva detaljno izvješće koje sadrži analizu procesa upravljanja ljudskim resursima, benchmark analizu i preporuke za dalji razvoj.

Koliko tvrtki trenutno ima važeći Certifikat te kako se raspoređuje dodjela obnovljenih certifikata?

Do sada je certificirano preko 50 kompanija u regiji, a trenutačno ih 20 ima važeći certifikat. Broj kompanija koje sudjeluju u projektu raste u pretekle dvije godine. Prošle godine smo imali 8 novih certificiranih kompanija, a ove godine ih se već 5 uključilo u proces. Naši certifikatori su zaposleni preko cijele godine i zadovoljstvo mi je reći da smo ove godine imali obuku za nove certifikatore zbog povećanog obima posla.

Što za posloprimce (i zaposlenike) znači informacija da je tvrtka nosioc Certifikata?

Kompanije koje su nositelji certifikata imaju kvalitetno postavljen sustav upravljanja ljudskim resursima. Za zaposlenike to znači da mogu očekivati da će proći selekcijski postupak u kom se vrednuju najbolji kandidati prema njihovim kvalifikacijama, da će biti sustavno uvedeni na novi posao, da će imati opise radnih mjesta i očekivane kompetencije za svoju poziciju, da će se pratiti njihov radni učinak i razvoj kompetencija te da će dobivati povratnu informaciju, da mogu predvidjeti svoja primanja i mogućnosti za napredovanje, da će kompanija ulagati u njihov razvoj te da će ih se pitati za mišljenje kroz istraživanje zadovoljstva i druge sustave prikupljanja sugestija. To su kompanije koje imaju uređene sustave u kojima znate što možete očekivati.

Što Certifikat znači za samu tvrtku?

Certifikat Poslodavac Partner je projekt koji omogućuje kompanijama strukturiranu analizu HR procesa, usporedbu sa standardima struke kao i drugim kompanijama te preporuke za dalji razvoj HR funkcije. Proces certifikacije je namijenjen kako kompanijama koje imaju razvijenu funkciju ljudskih resursa kao potvrda njihove kvalitete i benchmark s drugim kompanijama, tako i kompanijama koje tek razvijaju procese ljudskim resursima i žele kvalitetnu procjenu trenutačnog stanja i preporuke u kom smjeru razvijati procese prema najboljim praksama. Cilj nam je pomoći kompanijama koje se tek razvijaju i istaknuti one najbolje. Ukoliko ste u bilo kojoj od ove dvije skupine, javite nam se i rado ćemo se naći s Vama na sastanku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.