Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako izaći na kraj s 'teškim' kolegama

Loša radna atmosfera ozbiljno se odražava na kvalitetu posla i poslovne rezultate. Imate li i vi takav problem?

Kako izaći na kraj s 'teškim' kolegama

Svi smo mi barem jednom u životu na poslu imali kolegu koji nas izluđuje – to je mogao biti kolega u uredu, nadređeni, bilo tko. I vjerojatno ste tada pomislili kako biste zaista uživali u svom poslu, samo da ovaj 'gnjavator' ne radi ovdje. No, jeste li ikada pomislili da bi ta osoba mogla biti 'krivac' za vaš profesionalni razvoj umjesto stagnaciju i nezadovoljstvo?

Svaki put kad se susretnete s nekim tko vas frustrira, vaša frustracija proizlazi iz činjenice da ne znate kako se nositi s tom osobom. U tom trenutku morate donijeti svjesnu odluku: kako se nositi s tom osobom na način da to koristi vašem uspjehu.

U sukobima na radnom mjestu nije dovoljno samo promijeniti svoje ponašanje. Na taj način mijenjate sebe i stvarate obrambeni mehanizam kako druga osoba ne bi mogla doprijeti do vas. Ali ostaje pitanje, koliko ćete dugo izdržati dok zaista ne 'puknete'?

Bolje je rješenje promijeniti dinamiku odnosa. Proanalizirajte intenzitet dosadašnje interakcije, a zatim napravite 'korak unatrag'. Primjerice, razgovarate s kolegom oko neke stvari kojoj se on snažno protivi. Umjesto da inzistirate na svojim argumentima, napravite korak natrag i zamolite ga da vam objasni zašto se toliko protivi. Na taj način dajete priliku osobi da argumentira svoj stav odnosno, problem ostaje tema o kojoj raspravljate, a ne osoba. Na taj način izbjegavate zaključke poput 'njega nije briga, ne razumije, ma on je glup'. Drugim riječima, svaki put kad razgovor skrene na osobnu razinu, poduzmite korak kako biste ga vratili s 'osobe' na 'temu'.

Kada postoji konflikt oko određenog problema, uvijek ga je lakše razumjeti ili riješiti nego kada kritike prijeđu na osobnu razinu. Sljedeći put kada se to dogodi, smireno sugovornika zamolite da 'ne mijenja temu' već da pojasni što mu je točno sporno u konkretnom slučaju o kojem sada razgovarate. Osim što na taj način preventivno uklanjate konflikt iz kritične 'osobne' zone, sugovorniku dajte do znanja da vam je njegovo mišljenje važno, a ako ste pristupili na ovaj način i on će tolerantno dozvoliti vama da argumentirate svoj stav. Čak i ako se ne složite oko teme, spriječili ste tenzije na 'osobnoj razini', a to je zapravo najvažnije.

Izvor: Forbes

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.