Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Strogo zabranjeno na razgovoru za posao

Većinu toga već znamo, ali nije loše utvrditi gradivo…

Strogo zabranjeno na razgovoru za posao

1) Pristojno obučeni

‘Čisto i jednostavno’ zlatno je pravilo. Ne želite da vas zamijene za papigu. Ponavljamo: ne morate biti obučeni u brendove od glave do pete ili nositi skupa odijela. Bitno je samo da izgledate pristojno. (‘Pristojno’ nije širok pojam i ne podliježe slobodnim interpretacijama)

2) Čvrsti stisak ruke

Koliko obraćate pažnju na rukovanje prilikom upoznavanja? Nema ničeg goreg nego kad vam netko pruži ruku, a vi imate osjećaj kao da ste primili pecivo. Druga je krajnost, naravno, osjećaj da vam netko lomi kosti. Čvrst stisak ruke (uz kontakt očima) ne bi bilo loše uvježbati – ne samo radi razgovora za posao već i radi kulture upoznavanja općenito.

3) Lutanje pogledom

Kontakt očima je važan. Kada odgovarate na pitanje ili slušate sugovornika ne možete fiksirati pogledom vrapca na prozoru, policu s knjigama, kemijsku olovku na stolu ili kvaku na vratima. 

4) Javljanje na mobitel

Bilo bi najbolje da mobitel ugasite prije nego što intervju počne. Svaka druga opcija mogla bi vas mamiti da ga pogledavate ili reagirati ne sms ili poziv. Nije znanstveno dokazano, ali možemo pretpostaviti da javljanje na mobitel usred razgovora za posao ostavlja negativan dojam u 100% slučajeva. Vrijedi se zamisliti…

5) ‘Dosadno mi je’ izraz lica

Dobro je ako sugovorniku možete pokazati da cijenite priliku za predstavljanje (poziv na razgovor). Pokušajte djelovati vedro, ali ne euforično. Vedar izgled obično ostavlja čovjek koji je dobre volje, odgovara smireno, ali sa blagim smješkom ili barem govorom tijela pokazuje da mu je razgovor ugodan (bez vrpoljenja na stolcu ili lupkanja nogom, rukom…)

6) ‘Da’ i ‘ne’ odgovori

Pričajte. Nemojte na pitanja odgovarati sa ‘da’ ili ‘ne’. Svaki odgovor potkrijepite dodatnim informacijama, činjenicama, rezultatima, postignućima… Kada vas na kraju razgovora pitaju imate li vi kakva pitanja za njih, nemojte odgovoriti ‘ne’. Ne morate postaviti deset pitanja, ali jedan ili dva dodatna odgovora sigurno će i vama dobro doći. Ako zaista nemate pitanje jer je razgovor za posao bio prilično iscrpan, ljubazno možete reći ‘Sve što sam htio pitati zapravo smo već i dotakli kroz razgovor tako da nemam dodatnih pitanja’.

7) Brbljanje

Neke ljude na razgovoru za posao trema naprosto ‘pojede’, što se reflektira kroz nekontrolirano brbljanje.

Pokušajte precizno odgovoriti na pitanje, a dodatna pojašnjenja dozirajte u manjim količinama. Ili naprosto možete precizno odgovoriti, a zatim pitati sugovornika želi li možda da mu iznesete konkretan primjer.

8) Znoj

Ne sumnjamo da vodite računa o higijeni no, u vrijeme ljetnih vrućina, poklonite joj posebnu pažnju. Ne bi bilo loše da izbjegavate parfeme. Jednostavan dezodorans sasvim je dovoljan.

9) Naučite se ‘prodati’

Hvalospjevi bez pokrića su jedno, argumentiranje postignuća nešto sasvim drugo. Potkrijepite konkretnim primjerima svaki svoj uspjeh. Neka činjenice govore same za sebe. Ne morate posezati za epitetima, frazama i rečeničnim konstrukcijama koje već svi znaju napamet. Imate svoja specifična pozitivna iskustva i ona će reći sve što je potrebno o vašim kvalitetama.

10) Ne vodite prijatelja ili člana obitelji na razgovor

Trema prije razgovora potpuno je prirodna. Imaju je ljudi koji odlaze na prvi razgovor za posao u životu, kao i oni koji već imaju iskustva. Naravno da je podrška prijatelja ili obitelji u ovakvim situacijama posebno važna, ali nipošto nemojte doći u tvrtku u pratnji. Ako ne možete bez potpore, zamolite dragu osobu da vas pričeka u obližnjem kafiću ili u automobilu. Ovo je vaš razgovor i vi to možete odraditi samostalno.

Sretno!

Izvor: Hub Pages

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.