Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što je potrebno za rad u Njemačkoj…

Zanima vas koje uvjete morate ispunjavati za sezonski rad u Njemačkoj i kome se obratiti?

Što je potrebno za rad u Njemačkoj…

Ispred veleposlanstva Savezne Republike Njemačke ljudi u redovima čekaju kako bi predali zahtjev za radnu dozvolu u Njemačkoj.

Od 2009. do danas broj se svake godine povećava 15%. Trećina zahtjeva odnosi se na sezonske poslove, a druga trećina na detaširane radnike, većinom građevinske koji rade za hrvatske tvrtke u Njemačkoj. Ostali odlaze individualno. Zanimanja su različita, no uglavnom je riječ o pomoćnom osoblju za bolnice, a jedan broj stručnjaka odnosi se na industriju i gospodarstvo.

Zapošljavanje sezonske radne snage u SR Njemačkoj

Sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj ima prilično dugu tradiciju i zasniva se na Sporazumu o postupku zapošljavanja hrvatskih državljana u SR Njemačkoj sklopljenom između Republike Hrvatske i SR Njemačke kojim su uređena prava boravka i rada hrvatskih radnika u Njemačkoj.

Poslovi koji se nude sezonskim radnicima u SR Njemačkoj:

  • Poljoprivreda
  • Sadnja
  • Ratarstvo
  • Vrtlarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Šumsko gospodarstvo
  • Prerada voća i povrća
  • Piljenje, struganje i impregnacija drveta
  • Hotelijerstvo i ugostiteljstvo
  • Područje zabave

Trajanje zaposlenja:

U kalendarskoj godini radnici mogu sezonski raditi najdulje šest mjeseci. Izuzetak su sezonski radnici koji se zapošljavaju u zabavnoj djelatnosti i mogu raditi do devet mjeseci.

Način zapošljavanja na sezonskim poslovima

Već godinama njemački poslodavci zapošljavaju iste sezonske radnike. Poslodavci su njima zadovoljni i radne ugovore sklapaju s istom osobom. Međutim, u određenim razdobljima u godini postoji potražnja za novim radnicima.

Zainteresirani kandidati popunjavaju obrazac prijave koji je potrebno dostaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi/ispostavi prema mjestu prebivališta, savjetniku zaduženom za zapošljavanje u inozemstvu (informacija o savjetniku može se dobiti na info-pultu područne službe/ispostave).

Za sezonsko zapošljavanje ne raspisuje se natječaj, već je postupak slijedeći: ako Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pristigne ponuda za zapošljavanje od Savezne agencije za rad SR Njemačke, uz pristanak kandidata koji zadovoljava uvjete postavljene u ponudi, obrazac prijave dostavlja se Njemačkom Središnjem uredu za zapošljavanje u inozemstvu.

U daljnjem postupku selekcije kandidata poslodavac odlučuje kome će od kandidata ponuditi ugovor, o čemu kandidati budu obaviješteni od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

U finalnoj fazi ugovori iz Njemačkog Središnjeg ureda za zapošljavanje u inozemstvu pristižu u Hrvatski zavod za zapošljavanje, te se u Područnim službama uručuju osobno nositelju ugovora, uz obvezno predočenje putne isprave s navedenim prebivalištem na području Republike Hrvatske.

Veleposlanstvo SR Njemačke temeljem tog ugovora izdaje ulaznu radnu vizu za SR Njemačku.

Prosječna zarada sezonskih radnika:

Cijena satnice ovisi o području Njemačke u kojem osoba radi, kao i o vrsti posla koji obavlja. Bruto iznos plaće propisan je po satu i prigodom sklapanja ugovora provjerava ga njemački Ured za rad.

Socijalna prava sezonskih radnika:

Hrvatski sezonski radnici koji rade na području Njemačke u razdoblju do šest mjeseci osigurani su u sustavu njemačkoga socijalnog osiguranja (bolesničko, invalidsko, te osiguranje od nesretnog slučaja na radu). Poslodavac je u slučaju bolesti dužan radnika osigurati kod privatnih bolesničkih osiguranja. U suprotnom, poslodavac snosi puni financijski rizik u slučaju bolesti ili nesreće na poslu.

Koje uvjete smještaja trebaju osigurati poslodavci:

Poslodavac je dužan radnicima osigurati pristojan smještaj, kao i mogućnost korištenja sanitarne prostorije i mjesta kuhanja. Smještaj u šatorima i vozilima za stanovanje nije dopušten, osim u izuzetnim situacijama. Smještaj u prikolicama/vozilima za stanovanje, dopušten je samo na području sajmišne prodaje zbog neprestanog putvanja od jednoga do drugog mjesta.

Nakon dolaska na rad poslodavac je dužan poduzeti sljedeće korake: 

  • Prijaviti boravak radnika nadležnom uredu u mjestu rada
  • Ishoditi radnu dozvolu u njemačkom područnom uredu za rad
  • Odgovornom uredu za financije predočiti potvrdu o ograničenoj obvezi plaćanja poreza sezonskih radnika,
  • Kod odgovarajućeg bolesničkog osiguranja ishoditi broj osiguranja i iskaznicu socijalnog osiguranja radnika.

Što poslodavac ne smije činiti:

Poslodavac nema pravo zadržati sezonskog radnika na radu dulje od šest mjeseci godišnje. Svaki takav produženi boravak rad je bez radne dozvole i ne podliježe obvezama određenim međudržavnim sporazumom. Sezonski i pomoćni radnici na poljoprivrednim imanjima ne smiju obavljati druge djelatnosti na istim imanjima poput poslova tokara, zidara, soboslikara i sl.

U slučaju neizvršenja ugovorom dogovorenih uvjeta, kao i isplate plaće, radnik se mora obvezno još za trajanja svojeg boravka u Njemačkoj obratiti područnom uredu za rad u Njemačkoj, ili pismenim putem područnoj ili Središnjoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tko se može u SR Njemačkoj zaposliti kao sezonski radnik:

  • Hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.
  • Radnik ne smije biti mlađi od 18 godina, a poželjno je i da ne bude stariji od 45 godina
  • Mora biti zdrav i sposoban za rad.
  • Vrlo često poslodavac zahtijeva i iskustvo u djelatnosti (najčešće u poljoprivredi i ugostiteljstvu).

Radni uvjeti:

  • Radnik mora raditi najmanje 30 sati tjedno.
  • Ne smije biti zaposlen pod nepovoljnijim radnim uvjetima ili biti manje plaćen od njemačkog radnika na istim poslovima.
  • Od radnika se očekuje poštivanje svih ugovorom dogovorenih obveza.

Poželjno znanje njemačkog jezika:

Poželjno je znanje njemačkog jezika u svim djelatnostima. U slučaju da poslodavac zahtijeva znanje njemačkog jezika, o tome će se radnika unaprijed obavijestiti.

Poslodavci se obraćaju:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) der Bundesagentur für Arbeit, Team 412, 53107 Bonn, Telefon: ++ 49 (0) 228-713-1329, Telefax : ++49 (0) 228-620-3233, E-Mail: zav-saison@arbeitsagentur.de

Izvor: Profitiraj.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.