Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

ERBD: "Hrvati, čeka vas još veći pad gospodarske aktivnosti."

Tek u 2013. godini trebao bi uslijediti oporavak, uz stopu rasta od 1,5%.

ERBD: "Hrvati, čeka vas još veći pad gospodarske aktivnosti."

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) za Hrvatskoj za ovu godinu prognozira pad aktivnosti od 1,2%. Od 2013. godine trebao bi uslijediti oporavak uz stopu rasta od 1,5%.

U sklopu najnovijih gospodarskih prognozi EBRD-a za regiju Banka je oštro revidirala prognozu iz svibnja ove godine, prema kojoj je za ovu godinu očekivala pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,6%. Za iduću godinu prognoza je također revidirana blago naniže, budući da je u svibnju bio procijenjivan rast od 1,7%.

Po ocjeni EBRD-a, gospodarska se situacija u Hrvatskoj očigledno pogoršava. Ukazuje pritom na pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, i to za 0,7% u četvrtom tromjesečju 2011. u odnosu na prethodno tromjesečje te pad od 1,6% u prvom tromjesečju 2012. prema prethodna tri mjeseca, što znači da je gospodarstvo sada tehnički u recesiji, napominju.

"Što se tiče rasta u preostalom dijelu godine, njega ili neće biti ili će biti negativan, a odražavat će općenito nedostatnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju EU krajem prošle godine i realistični izgledi za punorpavno članstvo sredinom 2013. godine pozitivni su signali za srednjoročno razdoblje i mogli bi pomoći u oživljavanju povjerenja i ulaganja", navodi se u izvješću EBRD-a.

U regiji srednje Europe i baltičkih zemalja, u koju, uz Hrvatsku, EBRD još uključuje Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju, za ovu i iduću godinu u prosjeku je prognoziran gospodarski rast, i to po stopi od 1,7% u 2012. godini, odnosno 1,9% u idućoj godini.

U EBRD-u za ovu godinu, osim u Hrvatskoj, pad gospodarskih aktivnosti prognoziraju još u Sloveniji i Mađarskoj, dok među svijetlim točkama izdvajaju Poljsku i Slovačku.

Izvor: Jutarnji list 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.