Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Radnika motivira mrkva, a ne batina

Kazna utjeruje strah, ali ne povećava produktivnost.

Radnika motivira mrkva, a ne batina

Karen Sedatole, izvanredna profesorica računovodstva s američkog sveučilišta Michigan State University, koautorica je studije koja kaže da je mrkva, a ne batina, ona koja pokreće produktivnost.

Studija objavljena u časopisu The Accounting Review suprostavlja se ranijim istraživanjima koja su navodila da je prijetnja kaznom učinkovitija. “Naši rezultati pokazuju da su mrkve bolje od štapova – drugim riječima, radnic i bolje odgovaraju na nagrade nego na kazne” ističe Sedatole koja je studiju izradila zajedno s Margaret Christ sa Sveučilišta u Georgiji i Kirsty Towry sa Sveučilišta Emory.

Istraživačice su provele znanstveni eksperiment u kojem su sudionici odigrali uloge nadzornika i zaposlenika. Neki zaposlenici bili su uključeni u nagradni program što ga provodi nadzornik, a drugi su radili u sustavu kazni.

Zaposlenici u program s nagradama pokazali su više truda i to je dovelo do većeg povjerenja prema nadzorniku.

Što to znači za tvrtke?

“Zaključak je da će zaposlenici koji primaju nagrade za svoj trud raditi čak i napornije, povećavajući produktivnost i potencijalno povećati dobit” ističe Sedatole. “Zaposlenici koji su podvrgnuti kaznama pokazuju tendenciju da ne vjeruju nadzorniku i zbog toga rade s manje zalaganja.”  

Primjeri kazni u poslovnom svijetu su smanjenje plaća, degradacije i sankcije ili druge disciplinske mjere kao, primjerice, da prodavač s manje uspjeha dobiva sve manje područja za rad.

Izvor: Znanost 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.