Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što trebate znati o radu preko Student Servisa

Iako Studentski centar na svojim stranicama (www.scst.hr) nudi uputstva za početak rada, postoji niz detalja i pitanja na koje studenti, ali i poslodaci, ne znaju odgovore. Stoga nastavite čitati…

Što trebate znati o radu preko Student Servisa

Raditi preko Studentskog servisa mogu svi redoviti studenti i maturanti u roku od tri mjeseca od dana maturiranja. Da bi započeli s radom, potrebno je imati:

  • uvjerenje fakulteta o statusu redovitog studenta (odnosno kopiju završne svjedodžbe za maturante)
  • dvije fotografije manjeg formata (kao za osobnu iskaznicu) 
  • Student servisu dostaviti svoj JMBG i OIB
  • trebate imati otvoren žiro račun u banci. Student servis trenutno posluje s 2 banke (Splitska banka i Privredna banka Zagreb).

Tekući ili žiro račun?

  • Tekući račun služi za primitak neoporezivih prihoda, tj. onih na koje je porez već plaćen i za koje nije nužno podnositi poreznu prijavu (npr. plaća, mirovina…).
  • Žiro račun služi za primitak oporezivih prihoda, tj. onih koji dolaze iz ‘poslovanja’ i slično (npr. od ugovora o djelu, autorskih, itd.).

Ove dvije vrsta računa jednostavno je razlikovati i po njihovom broju. Svi računi sadrže, osim 7 vodećih znamenaka koji označavaju banku (npr. Splitska je 2330003), i deseteroznamenkasti broj. Ako taj broj počinje sa 31, radi se o žiro računu građana (žiro računi firmi obično počinju sa 11, a ako imaju i neke posebne, može početi i s nekim drugim brojem), a ukoliko počinje sa 32, radi se o tekućem računu građana.

Svrha postojanja žiro računa je olakšavanje Poreznoj upravi praćenja oporezivih primitaka građana. Banke redovito obavještavaju Poreznu upravu o primitcima pojedinaca po žiro računima.

Zašto primitak preko Student servisa treba isplatiti na žiro račun, a ne na tekući?

Zato jer je primitak preko Student servisa oporeziv porezom na dohodak, ali samo kad prijeđe određeni iznos. Primitak preko Student servisa nije oporeziv do godišnjeg neto iznosa od 50 000 kn (ovaj neto iznos je ono što Vi dobijete na svoj račun tijekom jedne godine).

Ukoliko prekoračite taj limit, Studentski servis će automatski Vašem poslodavcu početi zaračunavati porez po stopi od 25% i prirez ovisno o mjestu stanovanja, bez priznavanja osobnog odbitka, što za njega neće biti isplativo pa će Vam vjerojatno dati otkaz, osim ako baš o Vama ne ovisi.

Traženje posla

Kad ste se registrirali u Student servisu sa svim potrebnim dokumentima i otvorenim žiro računom, slijedi traženje posla i početak rada.

Kad napokon nađete posao, trebate napraviti sljedeće:

  • nazivom radnog mjesta (npr. konobar) i nazivom poslodavca (ako je on već registriran u Student servisu) doći u Student servis te podignuti Ugovor.
  • ukoliko Vaš poslodavac nije registriran u Student servisu, onda treba ispuniti pristupnicu dostupnu na web stranici SC-a i poslati je u Studentski Centar.

Vi ste slobodni dogovoriti sa svojim poslodavcem učestalost isplate. To može biti tjedno, svako dva tjedna, mjesečno, svako dva mjeseca ili po potrebi. Tu nemate ograničenja. Jedino o čemu trebate misliti je da za svaku isplatu trebate imati novi Ugovor (što zna biti naporno ako su isplate učestale jer to znači da redovito trebate posjećivati SC i podizati Ugovor). Pravilno bi bilo da Vi poslodavcu dostavite Ugovor prije početka rada.

Kad Vam poslodavac želi isplatiti novac, on ispunjava donji dio Ugovora, u kojem navodi koji ste neto iznos zaradili u tom razdoblju (iznos koji ćete Vi dobiti na svoj račun) te se obavezno potpisuje i stavlja svoj pečat. U tom dijelu se trebate i Vi potpisati, ali to je najlakše riješiti tako da se potpišete već prije nego Ugovor date poslodavcu. Nakon toga poslodavac šalje poštom ili odnosi Ugovor u Student servis (ili, što je također često, Vas zaduži da odnesete Ugovor).

Ugovor se predaje na posebnom šalteru za izdavanje računa. Na temelju tog Ugovora SC sastavlja račun koji šalje poslodavcu, a na kojem razačunava svoju proviziju od 12% te doprinose za mirovinsko (5%) i zdravstveno osiguranje (0,5%). Poslodavac zatim službeno ima rok od osam dana za plaćanje tog računa. Kad SC evidentira uplatu Vašeg poslodavca, već taj dan ili najkasnije idući dan dobit ćete novac na svoj žiro račun.

Ako Vam je isplata hitna, kako biste riješili da se sve obavi što prije, moja preporuka Vam je da sve što možete Vi obavite, tj. sami odnesete Ugovor u SC i pričekate da oni naprave račun koji ćete Vi dostaviti poslodavcu. U suprotnom, ako se sve rješava putem pošte, onda to zna potrajati 2-3 dana više!

* Napomena!

Na web stranicama SC-a možete pronaći minimalne cijene rada po satu za neke od poslova. Za poslove koji nisu navedeni slobodno možete ugovoriti satnicu s poslodavcem – naravno, ako Vam poslodavac želi isplatiti više nego što je tu navedeno, to je sasvim u redu!

Uvjete rada, plaćanje prekovremenih, plaćanje rada noću i sl. možete pročitati direktno na ugovoru ili na web stranicama SC-a.

Na što još trebate obratiti pažnju?

Kad radite preko Student servisa, potrebno je obratiti pažnju i na dohodak koji ostvarujete. Ako ostvarite neto primitak preko 10 200 kn, a netko od roditelja Vas koristi kao uzdržavanog člana, onda će roditelj plaćati više poreza. Detaljnije o tome pročitajte u članku Kako rad preko student servisa utjeće na poreznu olakšicu vaših roditelja?

*Napomena oko koje se često postavljaju pitanja: stipendije koje primate ubrajaju se u iznos od neto 10 200 kn, maloprije naveden i objašnjen u prethodnom članku, ali se ne ubrajaju u iznos od neto 47 250 kn, koji je Vaš limit za plaćanje poreza na dohodak.

Izvor: S4S portal    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.