Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Od 2013. rodni listovi smiju biti stariji od šest mjeseci!

Vlada je u Saboru uputila dva zakona koja, nadamo se, znače početak borbe s kompliciranom administracijom: Zakono o osobnim imenima te Zakon o državnim maticama, koji bi trebao pojednostaviti baratanje rodnim listovima i drugih dokumentima.

Od 2013. rodni listovi smiju biti stariji od šest mjeseci!

Novi Zakon o državnim maticama napokon bi trebao stati na kraj besmislici da gotovo svaka ustanova od građana traži rodni list koji nije stariji od šest mjeseci! Novi zakon trebao bi se početi primjenjivati od sljedeće godine kada bi napokon trebalo postati svejedno koliko je star rodni list. Ipak, građani će odgovarati za točnost podataka u dokumentu i platiti kaznu od 500 kuna u slučaju da podaci nisu točni.

Zakon donosi i odredbu prema kojoj, kod upisa djeteta, ne trebaju oba roditelja biti prisutna kod matičara, već matičaru treba donijeti samo medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje tko je djetetova majka. Kako se pokazalo da je rok od dva mjeseca za prijavu osobnog imena djeteta predug, on se skraćuje na 30 dana od rođenja.

Praktična novost je i odredba prema kojoj ćemo isprave iz državnih matica (npr. rodni list) moći izvaditi u bilo kojem gradu, neovisno o mjestu upisa.

Zakon o osobnom imenu omogućava da građani, umjesto samo dva imena i prezimena, imaju neograničen broj imena. Također, pojednostavljuje se promjena imena, a djeca kojima roditelji ne nadjenu ime u roku od 30 dana nakon rođenja - ime djetetu upisuje centar za socijalnu skrb.

 Tko se ne koristi svojim imenom u pravnom prometu, može biti kažnjen iznosom od 3.000 do 4.500 kuna.

Izvor: tportal.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.