Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Potpore mladima čim se prijave na burzu

Za dobivanje potpore za samozapošljavanje ubuduće nećete morati biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje najmanje šest mjeseci, a za 'volontiranje' od 1600 kuna najmanje tri mjeseca, već će se za te poslove moći konkurirati odmah nakon prijave na burzu rada.

Potpore mladima čim se prijave na burzu

Izmjene zakona su u pripremi i najkasnije u studenome trebale bi stupiti na snagu – ovo je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio i ministar rada i mirovinskog sustrava, Mirando Mrsić.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj među najvišima je u Europi: nezaposlenih osoba u dobi od 15 do 34 godine u kolovozu je bilo čak 131.096 ili ukupno 43% u strukturi nezaposlenih!

Podaci s burze za prošli mjesec pokazuju da je u odnosu na isto razdoblje lani najviše skočila nezaposlenost mladih od 15 do 19 godina, za čak 15 posto ili gotovo 2,5 tisuće više.

Da se s provedbom novih mjera nema više što čekati te da mlade treba što prije uključiti u svijet rada svjesni su i u Vladi. Ministar Mrsić, pojašnjavajući mjeru o ukidanju višemjesečnog staža na burzi prije korištenja navedenih mjera, ističe kako su upravo samozapošljavanje mladih i zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, kolokvijalno nazvano “volontiranje“, mjere koje se najbrže mogu provesti.

“Dolaskom na dužnost prepoznali smo problem nezaposlenosti mladih i ograničene mogućnosti zapošljavanja. Nažalost, to nije samo naš fenomen. Cijelu Europu muči taj problem. Mi smo sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja povećali za 27 posto, a pripremamo set izmjena zakona za poticanje zapošljavanja”, kaže ministar Mrsić. 

Mlade koji imaju ideje i vizije poziva da se već od studenog, kada se izmijene uvjeti, hrabro upuste u osnivanje vlastitih tvrtki. Što se tiče volontiranja za 1600 kuna, putem kojeg se dosad zaposlilo 6,5 tisuća mladih, osim ukidanja roka od tri mjeseca na burzi, novost je da će se na taj način moći zaposliti i oni koji su već radili nekakav posao, ali izvan struke. Osim toga, ministar kaže kako nakon ulaska u EU 1. srpnja iduće godine možemo očekivati još veći val odlazaka mladih visokoobrazovanih izvan domovine. 

“Odlazak mladih izvan Hrvatske nešto je što ne možemo spriječiti. No, želimo slijediti iskustvo Poljske: stvoriti uvjete da se, kada se situacija poboljša, oni požele vratiti u Hrvatsku. Zato je naša najvažnija mjera otvaranje novih radnih mjesta”, poručuje Mrsić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.