Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Foxconn u novoj aferi

Tajvanski Foxconn priznao je da su u kineskoj tvornici zapošljavali djecu, a najmlađi radnici imali su 14 godina. Ovo kršenje zakona posljednji je sporni slučaj za tvornicu.

Foxconn u novoj aferi

Aktivisti za prva radnika optužili su Foxconn, ali i druge velike tvrtke u Kini da koriste učenike kao jeftinu radnu snagu na proizvodnim linijama gdje je teško privući mlade i odrasle radnike zbog nisko plaćenog posla. 

Foxconn je u tvornici u gradu Yantaiju otkrio radnike mlađe od 16 godina, što je zakonsko ograničenje, no ne navode koliko ih je bilo. Dodaju samo kako je istraga pronašla radnike stare između 14 i 16 godina koji su tamo bili tri tjedna.

Iz kompanije kažu kako je ovo kršenje državnih zakona, ali i prakse kompanije te su odmah poduzeli mjere da se tu djecu vrati u škole.

Foxconn je najveći dobavljač Applea, a radi i za Dell, Sony, HP. Tvornica u Yantaiju nije radila dijelove za Apple, piše Reuters

Iz kompanije kažu kako nisu našli slična kršenja zakona u drugim tvornicama, a uvjeravaju kako će surađivati s lokalnim vlastima da se školama koje su upletene u ovaj slučaj zabrani sudjelovanje u programu stažiranja.

Foxconn i Apple bili su primorani poboljšati uvjete u tvornicama koje proizvode većinu iPhonea i iPada nakon niza slučajeva kršenja prava radnika, a prošlog mjeseca u jednoj od tvornica izbili su nemiri. 

Obama i Romney o jeftinim radnicima u Kini

Na predsjedničkoj debati u utorak Barack Obama i Mitt Romney raspravljali su o tome kako vratiti Apple i njihovu proizvodnju u SAD. Romney je optužio Kinu za manipuliranje tečajem, intelektualne krađe te rekao da se mogu natjecati sa svima dok su pravila igre ista za sve i istaknuo da SAD moraju biti najatraktivnije mjesto za poduzetnike. 

Obama mu je uzvratio i priznao da ovakve poslove za koje treba nisko obrazovanje i koji su loše plaćeni ne mogu vratiti. Dodao je kako strategija treba biti razvoj proizvodnih poslova za koje trebaju posebne vještine i obrazovanje. 

Izvor: 24sata

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.