Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

RH: Objavljeni prvi podaci o diskriminaciji mladih na tržištu rada

Čak 76% mladih u dobi od 15 do 29 godina smatra kako su izloženi diskriminaciji na tržištu rada.

RH: Objavljeni prvi podaci o diskriminaciji mladih na tržištu rada

Čak 76% mladih u dobi od 15 do 29 godina osjeća se diskriminirano prilikom procesa zapošljavanja (selekcijskog postupka), ali i tijekom samog procesa rada za konkretnog poslodavca.

Rezultati su to prvog sustavnog istraživanja mladih na tržištu rada pod nazivom “NeuDOBan položaj: Izvještaj o diskriminaciji mladih na hrvatskom tržištu rada”, koje je proveo Institut za razvoj tržišta rada u suradnji s portalom MojPosao

Rezultati istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu u okviru projekta "Diskriminacija mladih na tržištu rada" koji je organizirala Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu sa svojim organizacijama članicama "Volonterski centar Osijek" te "Blank filmski inkubator", s ciljem poticanja javne rasprave o diskriminaciji s kojom se mladi susreću na tržištu rada.

S dobnom diskriminacijom najviše se susreću mladi između 15 i 19 godina starosti, a uz dobnu nerijetko je vezana i spolna te diskriminacija na temelju pripadnosti nacionalnoj manjini ili radi invaliditeta. 

Među najčešćim diskriminatornim pitanjima na razgovoru za posao mladi, posebno žene u dobi između 25 do 30 godina, na prvom mjestu ističu pitanja o planiranju obitelji. Drugi najčešći oblik diskriminacije je promatranje osobe kroz prizmu ‘pušač-nepušač’ dok se na trećem mjestu nalazi spolna diskriminacija.

Diskriminacija kao posljedica neinformiranosti 

Sudionici javne rasprave mišljenja su kako diskriminacija na tržištu rada nije rezultat zlih namjera već posljedica neinformiranosti. Naime, iako je većina poslodavaca i mladih posloprimaca upoznata s činjenicom da postoji Zakon o suzbijanju diskriminacije, mnogi od njih nisu svjesni koja se pitanja smatraju diskriminatornima te da postoje pitanja koja u određenom kontekstu mogu biti diskriminatorna. 

Dobra je vijest što 35% mladih ističe kako ih diskriminacija potiče da budu još uporniji, dok se 43% zaposlenih, koji su izloženi diskriminaciji na radnome mjestu, odlučuje na promjenu posla. Ipak, takva vrsta otpora nije dovoljna kako bi se diskriminacija suzbila već je potrebna sustavna edukacija svih sudionika tržišta rada na ovu temu.

Osim rezultata istraživanja, sudionicima je predstavljen film koji obrađuje temu diskriminacije mladih na hrvatskom tržištu rada, snimljen u produkciji udruge Blank filmski incubator, a posebna je pažnja posvećena i volontiranju, kao obliku dobrovoljnog angažmana koji nije dovoljno prepoznat na tržištu rada te prilikom zapošljavanja mladih ljudi, koji se tek trebaju početi stručno osposobljavati kroz svoj prvi posao.  

Predstavljanje podataka i javna rasprava na ovu temu održava se i sutra u Rijeci (11 sati, grand hotel Bonavia, Dolac 4) te 26.10. u Splitu (14 sati, Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2). Svoj dolazak možete potvrditi na e-mail adresu osvolonteri@osvolonteri.hr te pritom naznačite grad za koji ste zainteresirani. 

Opširnije informacije o projektu i konzultacijama možete pronaći na mrežnoj stranici Mreže.

Prezentaciju istraživanja možete pogledati ovdje

Ovaj projekt provodi se uz financijsku potporu Europske komisije – Jedinice za socijalna pitanja, zapošljavanje i jednake mogućnosti, Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.