Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto ne objasne zbog čega vas nisu zaposlili?

Prijavili ste se na oglas za posao, možda ste čak odradili i intervju, ali posao niste dobili. Zašto? Nemate pojma!

Zašto ne objasne zbog čega vas nisu zaposlili?

Činjenica je da su poslodavci, koji odgovaraju na pristigle molbe, u manjini, no čak i kada odgovaraju na njih to je slaba utjeha ako je odgovor zapravo odbijenica. I to, prilično nedefinirana odbijenica iz koje uopće ne možete iščitati razlog odbijanja! 

Neki poslodavci kandidatima će rado dati obrazloženje, ali i oni su u manjini. Evo šest razloga zbog čega je tako: 

1) Nemaju vremena

Ljubazna odbijenica koja sadrži i pojašnjenje traži vrijeme. Kako mnoge tvrtke još uvijek nemaju Odjel za ljudske resurse, teško je vjerovati da će vlasnik tvrtke ili direktor, povrh svog posla, imati vremena za sastavljanje desetak pisama u kojima će svakom kandidatu pojedinačno objasniti zbog čega njemu konkretno nije ponuđen posao.

2) Ne žele se uvlačiti u rasprave s kandidatima

Ljudi su različiti: dok će neki obrazloženje primiti na znanje i zahvaliti na odgovoru, drugi će to iskoristiti za pokušaj opravdavanja, pokretanje rasprave ili naprosto nagovaranje poslodavca da promijeni mišljenje. Kako god bilo, nijedan poslodavac ne želi se tome izlagati jer ionako smatra da je obrazloženje znak njegove dobre volje, a ne njegova dužnost. 

3) Odvjetnici im neće dozvoliti

Svaka tvrtka ima svoju pravnu službu ili odvjetnika, kako bi se s njima konzultirala oko važnih stvari, a razgovor za posao također je jedna od njih. Nezadovoljan kandidat koji poželi tražiti 'dlaku u jajetu' poslodavcu može stvoriti potpuno bespotrebne neugodnosti, a to je nešto s čime si nijedna kompanija ne želi komplicirati život. 

4) Odluka zapravo nema veze s vama 

Već s drugom osobom - onom, koja je odabrana za posao. Ta osoba naprosto posjeduje neke vještine koje drugi kandidati nemaju. Ili vi možda imate bolji životopis, ali ta osoba ima bolji nastup na razgovoru za posao, više samopouzdanja…što god je presudilo u donošenju odluke, nije pokazatelj vaših nedostataka, već kvalitete onoga tko je posao dobio.

Zato, odbijenice nemojte shvaćati osobno na način da vas obeshrabruju ili narušavaju vaše samopouzdanje. To što je prilikom zapošljavanja presudila nijansa zbog koje je posao dobio netko drugi, zaista ne znači da ste vi ostavili loš dojam ili da se niste svidjeli poslodavcu!

5) Nije im ugodno kritizirati ljude koje ne poznaju

Razgovori za posao stresni su sami po sebi jer na kratko vrijeme ‘suočavaju’ dva sugovornika koji se ne poznaju. Istovremeno, rezultat takvih kratkih razgovora mora biti donošenje važne odluke - hoću li zaposliti ovog čovjeka ili ne? Ukoliko razgovor za posao shvatite kao vrlo kratak susret dva potpuna stranca, možda će vam biti jasnije zbog čega je poslodavcima neugodno davati 'konstruktivne kritike' ljudima koje zapravo ne poznaju i koje su vidjeli jednom u životu. 

6) Dali su vam objašnjenje, ali vi im ne vjerujete

Ponekad je zaista istina da ste ostavili odličan dojam, ali je netko drugi naprosto bio bolji. I ne postoji drugi razlog. Osim ako nemate detaljan uvid u biografije svih kandidata, ne možete sa sigurnošću reći da ste vi bili najbolji. 

Izvor: USNews    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.