Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ove su zemlje najviše napredovale

Osim u Norveškoj, najveći napredak zabilježen je u Danskoj, Švedskoj, Australiji i Novom Zelandu. Hrvatska se nalazi na 50. mjestu ljestvice.

Ove su zemlje najviše napredovale

Norveška je zauzela prvo mjesto na ljestvici zemalja koje su najviše napredovale, pokazalo je novo istraživanje koje je proveo Legatum Institut.

Hrvatska je 50. na ljestvici u kojoj su analizirane 144 države što je ipak čini naprednijom od zemalja iz regije jer je Bosna i Hercegovina, primjerice, na 99. mjestu, a Srbija na 79. No veći je napredak zabilježen u Sloveniji koja je na 24. mjestu te Mađarskoj koja je zauzela 39. mjesto. 

Države su se analizirale u osam kategorija: ekonomiji, obrazovanju, poduzetništvu i prilikama, upravljanju, zdravstvu, slobodi stanovništva, sigurnosti te društvenom kapitalu.

U Hrvatskoj je najveći napredak zabilježen u kategoriji sigurnost građana i zdravstvo, no u kategoriji društveni kapital zauzeli smo nisko 110. mjesto, dok smo po slobodi stanovništva na 100. mjestu ljestvice. Naime, tek 15,1% stanovništva u 2011. dalo je novac u humanitarne svrhe, 53,6% je u braku, a tek njih 16,2% misli da se većini ljudi može vjerovati. U Hrvatskoj je u 2011. godini volontiralo svega 6,2% stanovnika, dok je na globalnoj razini prosječno volontiralo 19,3% ljudi. 

Ipak, Hrvati ocjenom 5,40 ocjenjuju zadovoljstvo životom, dok je prosječna ocjena na globalnoj razini 5,50. U Norveškoj je zadovoljstvo životom ocijenjeno sa 7,60. 

Osim u Norveškoj, najveći napredak zabilježen je u Danskoj, Švedskoj, Australiji i Novom Zelandu. Šesto mjesto ljestvice zauzela je Kanada, sedmo Finska, na osmom je Nizozemska, devetom Švicarska te desetom Irska. Zanimljivo je da je SAD ''ispao'' iz top 10 zemalja svijeta s najvećim napretkom.

Izvor: Vecernji.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.