Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britanci ne žele hrvatske radnike, Nijemci još nisu donijeli odluku

Kada Hrvatska uđe u EU, onima koji traže posao bit će najvažnije kako će se prema njima postaviti zemlje koje su tradicionalno privlačile hrvatsku radnu snagu.

Britanci ne žele hrvatske radnike, Nijemci još nisu donijeli odluku

Procjenjuje se da bi, primjerice, Njemačka, Austrija ili Italija mogle ako ne sasvim otvoriti svoja tržišta rada, onda barem olakšati i pojednostaviti zapošljavanje radnika iz Hrvatske.

Članice EU-a imaju pravo i nakon ulaska Hrvatske zadržati postojeća ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika. Te mjere mogu trajati od dvije do sedam godina nakon pristupanja. Hrvatska smije uzvratiti na isti način – ograničiti zapošljavanje europskih radnika iz država koje su primijenile restrikcije na Hrvatsku. 

Datum ulaska u Uniju se približava, ali nisu još sve zemlje donijele odluku o ovome pitanju. 

Velika Britanija najavila je već ranije da će ograničenje primijeniti na buduće zemlje članice. Ipak, britanski je stav da će visokokvalificirani radnici i dalje bez posebnih poteškoća moći dobiti radne dozvole. London, naime, više brine mogući dotok nekvalificiranih i niskokvalificiranih radnika, što je i glavni argument za zadržavanje postojećih ograničenja. 

Ekonomski stručnjak Damir Novotny procjenjuje da bi Njemačka, Austrija ili Italija mogle olakšati i pojednostaviti zapošljavanje radnika iz Hrvatske, ako ne i sasvim otvoriti svoja tržišta rada. 

"Te zemlje trebaju našu radnu snagu, kao i dosad. U Njemačkoj su jako traženi sezonski radnici, primjerice, u sezoni branja jagoda i šparoga. U Italiji su naši ljudi traženi u uslužnim djelatnostima", ističe Novotny koji smatra da bi to moglo biti rizično za hrvatsko tržište kojemu bi, u nekim segmentima, moglo nedostajati radne snage. 

Njemačka, kao jedna od najprivlačnijih destinacija za hrvatske radnike, zasad još nije donijela odluku o (ne)otvaranju svog tržišta, kažu njemačkom Veleposlanstvu i napominju da se tim pitanjem u Njemačkoj bavi više nadležnih resora. . 

S druge strane, u Veleposlanstvu Italije, kažu kako 'u ovom trenutku nema nikakvih naznaka restrikcija u pogledu uključivanja hrvatskih državljana na tržište rada u Italiji'. 

Izvor: Danas.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.