Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pliva pokreće investicije: Tražimo 300 novih zaposlenika

Pliva je jedna od rijetkih kompanija koja u vrijeme velike krize na tržištu rada zapošljava novi kadar, jer su u tijeku novi proizvodni projekti u Savskom Marofu i Zagrebu.

Pliva pokreće investicije: Tražimo 300 novih zaposlenika

Kako dolaze do kadra, motiviraju zaposlenike i pripremaju budući kadar za Večernji list ispričala je Blagica Petrovac Šikić, direktorica ljudskih resursa u Plivi.

Pliva najavljuje otvaranje gotovo 300 novih radnih mjesta...

U pravu ste jer je u tijeku jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti kompanije, vrijedan oko 200 milijuna dolara. Činjenica da je riječ ponajprije o ulaganjima u proizvodnju, ovim projektima daje dodatnu dimenziju te ih čini važnima ne samo za Plivu nego i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Osim čistije proizvodnje, među brojnim prednostima za širu zajednicu otvaranje je više od dvjesto novih radnih mjesta. Dodatno, nedavno je u Zagrebu otvoren Centar financijskih aktivnosti u kojem će se pružati financijske usluge za niz Tevinih lokacija u Europi, u kojem će posao naći još stotinjak stručnjaka.

Ponuda je sigurno puno, kako obavljate selekciju?

Interes za posao u Plivi doista je velik i višestruko premašuje broj otvorenih radnih mjesta. Postupak odabira zaposlenika u Plivi odvija se prema standardnoj proceduri koja, uz formalne uvjete, uključuje testiranje i razgovor s kandidatima. Na prijedlog stručnjaka Ljudskih potencijala konačnu odluku o zapošljavanju donosi ovlašteni menadžer. Svaki kandidat mora biti kompetentan za obavljanje posla, imati odgovoran odnos prema radu te biti spreman na stalno učenje i timski rad.

Stipendiranje

Bez obzira na velik broj prijava, je li ipak problem naći profil zaposlenika kakvog želite?

Zbog specifičnosti farmaceutskog poslovanja Pliva najčešće zapošljava stručnjake koji su upravo završili školovanje te dodatno ulaže u njihov razvoj jer se za mnoga radna mjesta oni mogu najkvalitetnije osposobiti upravo unutar kompanije. Ulaganjem u razvoj vještina i trajnu edukaciju kompanija osigurava kontinuitet rasta, potiče i promiče osobni rast i razvoj te promovira cjeloživotno učenje i razmjenu znanja među zaposlenicima. Ono u čemu svaki zaposlenik Plive sigurno napreduje jest u znanjima i stručnosti.

Oslanjate li se na vlastiti kadar za potrebe većih pozicija, ili je praksa tražiti kadar na tržištu?

Zaposlenici u Plivi, s obzirom na kompleksnost poslovanja, mogu napredovati lateralno, tj. prelaziti iz funkcije u funkciju i time napredovati u svojoj stručnosti. Za Plivu je karakteristično da menadžment razvija iz redova svojih zaposlenika, odnosno ponajprije se usmjerava na interne menadžerske potencijale i unutar kompanije razvija i priprema zaposlenike za preuzimanje ključnih menadžerskih pozicija i odgovornosti. Ako su za neku poziciju potrebna specifična znanja, iskustvo ili, primjerice, već razvijeni kontakti s klijentima te odgovarajuću osobu ne možemo pronaći unutar Plive, orijentiramo se na hrvatsko tržište rada i menadžere unutar zemlje.

Pliva ima dugogodišnju tradiciju stipendiranja?

Pliva ima uistinu dugu tradiciju stipendiranja, naročito studenata kemije, kemijskog inženjerstva i tehnologije ili farmacije i veliku pažnju posvećuje pridobivanju kadrova još u vrijeme njihova obrazovanja. Cilj nam je ostvariti značajne kontakte i suradnju s ključnim fakultetima te kroz stipendije i prakse približiti poslovanje Plive mladim, perspektivnim ljudima te ujedno dobiti izvanrednu priliku za njihovo regrutiranje. Osim stipendija, studentima pružamo podršku i pri izradi seminarskih i diplomskih radnji omogućujući im pristup literaturi i različitim bazama podataka te dajući im mogućnost da nauče nešto novo koristeći se novim metodama i opremom Plive.

Motivacija

Ove je godine Pliva dobila certifikat Poslodavac partner, koliko je to važno za kompaniju?

Pliva je u gospodarskom i poslovnom okruženju prepoznata kao kvalitetan poslodavac i ponosni smo što se svrstava među najpoželjnije u Hrvatskoj, što pokazuju višegodišnji rezultati ispitivanja. Stjecanjem certifikata Poslodavac partner u svibnju ove godine Pliva je dobila i eksternu potvrdu da ima visoke standarde i sustave za razvoj ljudskih resursa te dobre i transparentne metode privlačenja i zadržavanja zaposlenika. Ovo priznanje dodatna je potvrda visoke kvalitete poslovanja u Plivi, a dobivanje ovog prestižnog certifikata pružit će nam prednost na tržištu rada u privlačenju najboljih zaposlenika.

Kada i dobijete zaposlenika kojeg ste tražili, sigurno radite na motivaciji da ga zadržite. Kako?

Mi smo u Plivi svjesni činjenice da su ljudi vođeni različitim motivima, da imaju različite potrebe i različito doživljavaju realnu situaciju te da se sve to skupa još i mijenja u funkciji vremena. Stoga se naš pristup motiviranju zaposlenika temelji na individualnom pristupu zaposleniku, što je zadatak svakog Plivina menadžera. Mi u Upravljanju ljudskim potencijalima u tom procesu pružamo podršku, informacije, edukacije i osmišljavamo sustave kroz koje se zaposlenike može motivirati. Na taj način omogućujemo individualni razvoj svakom zaposleniku. U svakom slučaju, kompanija sustavno vrednuje i nagrađuje trud i doprinos pojedinca ostvarenju ciljeva organizacije te kontinuirano ulaže znatna sredstva u usavršavanje svojih zaposlenika i cjeloživotno učenje. Što se tiče materijalnih oblika motiviranja, svaki zaposlenik uz redovitu mjesečnu plaću može ostvariti i pravo na bonus temeljem učinka.

Izvor: Vecernji.hr   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.