Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Čeka li svijet 'rat za talente'?

Svjetska konzultantska kompanija McKinsey & Company provela je istraživanje o budućnosti zapošljavanja na globalnoj razini. Istraživanje je otkrilo da nam predstoje značajni problemi…

Čeka li svijet 'rat za talente'?

Prema rezultatima istraživanja, neke kompanije u budućnosti će imati problema s pronalaskom kvalificiranih radnika, koji su im neophodni za rad i napredak. Kako prenosi Business Insider, najviše će zabrinjavati trend koji će dovesti do toga da razvijenim ekonomijama nedostaje visokoobrazovanih radnika i stručnjaka s posebnim znanjima.

Kako će najbogatije zemlje svijeta imati premalo radnika koje tvrtke zaista trebaju, već se predviđa 'globalni rat za talente', kao i da će do kraja 2020. godine svijetu nedostajati  40 milijuna radnika s fakultetskim obrazovanjem, dok bi se ekonomije u razvoju mogle suočiti s manjkom od 45 milijuna radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem.

U naprednim ekonomijama, prema rezultatima istraživanja, čak 95 milijuna radnika neće imati vještine i znanja potrebne za zaposlenje.

Iako su u pitanju projekcije, institut upozorava da ih treba ozbiljno shvatiti jer bi takvo stanje na tržištu rada dovelo do još veće nezaposlenosti u budućnosti, ali i porasta nejednakosti i socijalne napetosti, koja bi pak utjecala na političku stabilnost u zemljama diljem svijeta.

Inače, istraživanje je namijenjeno ljudima na rukovodećim pozicijama kako bi ih na vrijeme upozorilo na  problem oko pronalaska adekvatnih zaposlenika, ali i potaknulo da već sada vode računa o svojim poslovnim potezima. 

Izvor: Dnevnik.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.