Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Budućnost mladih na tržištu rada: "Optimizam ne smije biti izgubljen"

Dana 23. studenog na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji studentske udruge eSTUDENT, održan je panel na temu "Budućnost mladih na tržištu rada RH". Ministar Mrsić najavio je novi paket mjera za aktivno zapošljavanje mladih pod nazivom "Nove snage", koji uključuje 4 mjere.

Budućnost mladih na tržištu rada: "Optimizam ne smije biti izgubljen"

To su: „Tvoja inicijativa - tvoje novo radno mjesto“; „Pola-pola“, mjera kojom će polovicu mjesečne bruto plaće plaćati poduzeće, a drugu polovicu HZZ; „Zajedno smo jači“, s ciljem udruživanja poduzeća kojima se potom dodjeljuje osoba financirana od strane HZZ-a, a čija je uloga briga za određene segmente, primjerice za marketing te „Pomozi sebi pa i drugima“ namijenjena osobama s posebnim potrebama i invaliditetom. Mjere bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2013.

Cilj panela bio je analizirati sadašnje probleme, ali i mogućnosti zapošljavanja mladih na tržištu rada u doba ekonomske krize i rastuće nezaposlenosti te što je poduzeto i što se planira poduzeti radi poboljšanja njihovog položaja na istome. Osim ministra Mrsića, gosti panela bili su Dunja Potočnik, znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja te Andrea Mimica, direktorica upravljanja ljudskim resursom Zagrebače banke.

"Provođenjem ovih mjera očekuje se poboljšanje stanja mladih na tržištu rada. Jasno je da nove mjere ne mogu spriječiti napuštanje Hrvatske, ali će omogućiti da više mladih svoje ciljeve ipak uspije ostvariti u Hrvatskoj. Na kraju krajeva, najlakše je probiti se u vlastitoj zemlji", istaknuo je ministar. Osvrnuo se i na stanje u Europskoj uniji; naglasio je kako u EU 25 milijuna ljudi traži posao, od čega je preko 5 milijuna mladih, iz čega zaključujemo kako se nije lako snaći niti u inozemstvu. Upitom studenata za komentar uvijek kritizirane mjere '1600 kuna', ministar je odgovorio: "To je mjera zamišljena kao naknada, a ne plaća, koja pomaže mladima bez radnog iskustva da se probiju na tržište rada".

"Prema nezavisnim istraživanjima, petina mladih želi emigrirati, a tek manji dio njih to zaista i učini", rekla je Dunja Potočnik s Instituta za društvena istraživanja, demantiravši statistike Facebook grupe "Mladi napustimo Hrvatsku". Posebno je istaknula kako niti u ostatku Europe situacija nije značajno bolja, posebice u mediteranskom krugu zemalja gdje se iznimno velike poteškoće javljaju upravo u području zapošljavanja mladih. U EU tek 40% stažista dobije posao kod istog poslodavca, dok su prakse i pripravništva većinom neplaćene.

Andrea Mimica iz Zagrebače banke, koja je posebno pohvalila trud udruge eSTUDENT, naglasila je kako situacija na tržištu nije idealna. Smatra kako će donešene mjere hrvatske Vlade pomoći, međutim za napredak su potrebne dvije strane. Gospođa Mimica studentima je preporučila knjigu autora Claudia Fernández-Aráoz „Great people decisions“ te naglasila: "Vi ste centar učenja! Razvijajte svijest o sebi, imajte povjerenja u svoje potencijale, svaki put odaberite učenje i razvoj te se izdvojite od prosjeka".

Organizator panela, Filip Cindrić, pozvao je studente da se uključe u projekte u organizaciji udruge eSTUDENT, jer kako je rekao: "Optimizam nije, neće i ne smije biti izgubljen! Priključite nam se da promjene na bolje stvaramo zajedno", što je ujedno bio i zaključak panela.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.