Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

20 načina kako 'profućkati' novac

Novac curi na sve strane? Svi imamo 'rupe' kroz koje novac odlazi iz našeg budžeta, a razlog je često puta neznanje.

20 načina kako 'profućkati' novac

Raspolaganje novcem u modernom se društvu svodi na neku vrstu talenta - ne postoje školski predmeti koji bi nas tome podučili, a kada netko uspješno 'okreće' novac ili pokrene tvrtku, obično kažemo da je 'talentiran za biznis'. Ipak, raspolaganje novcem je sve, samo ne 'talent'. To je vještina koju, kao i sve ostalo, možemo (a i morali bismo) naučiti. Čak i kada mislimo da se prema novcu odnosimo racionalno, nevjerojatno je koliko puta 'podbacimo', a da toga nismo niti svjesni. 

Ne vjerujete? Pogledajte popis situacija u kojima novac najčešće odlazi 'u vjetar' i provjerite jesu li se neke od njih dogodile i vama:   

1) Kupnja namirnica bez kalkulatora i popisa

Prije nego što krenete u kupovinu, ne bi bilo loše da sastavite popis namirnica koje vam trebaju. Sastavljanje popisa možete si olakšati planiranjem obroka u tjednu. Osim toga, ne pretjerujte s artiklima na akciji – ako ih kupite desetak, opet ćete potrošiti mnogo novca. Isto pravilo vrijedi i za kupnju odjeće, posebno u vrijeme sniženja. Sastavite popis odjevnih predmeta koji vam zaista trebaju i nemojte kupovati ništa osim toga.

2) Nove kolekcije su precijenjene

Znate li da mnoge odjevne predmete možete kupiti online, putem različitih oglasa, foruma i sl? I to za znatno niže cijene. Nemojte plaćati 500 kuna za nešto što biste u oglasniku mogli pronaći za 150 kuna. 

3) Usporedba cijena pakiranja

Prilikom kupnje namirnica nemojte gledati samo cijenu pojedinog pakiranja, već i cijenu kilograma koja je obično ispisana sitnim slovima ispod cijene pakiranja. Tako ćete primijetiti da npr. ispod pakiranja od 400 grama piše znatno niža cijena za kilogram, nego ispod pakiranja od 100 grama. Ukoliko je u pitanju namirnica koju redovito koristite, isplati se kupiti veće pakiranje jer ste na njemu dugoročno uštedjeli.

4) Tko još prima sms o stanju na računu? 

Primate obavijest o stanju na računu putem sms-a ili plaćate druge usluge koje zapravo ne koristite? Pogledajte što od toga možete ukinuti i na taj način smanjiti izdatke.

5) Dugovi se neće podmiriti sami

Kamate na minus na tekućem računu odličan su primjer kako novac odlazi 'u vjetar'. Vjerojatno minus ne možete zatvoriti preko noći, ali možete pokušati, npr. online prodajom odjeće ili stvari koje više ne nosite/ne trebate. Novac koji zaradite na taj način možete spremati 'sa strane' ili na štedni račun, dok ne skupite svotu s kojom biste podmirili barem dio duga i na taj način smanjili kamatu.

6) Kuponi za stvari koje vam ne trebaju

Lijepo je dobiti kupone s popustima za određene artikle, ali ako su u pitanju stvari koje vam ne trebaju, nema smisla da ih kupujete samo zato jer ste dobili kupon s 10% popusta. Kada kupujete stvari koje vam ne trebaju, ne štedite već trošite više nego što ste planirali!

7) Kako vozite?

Kada se upali zeleno svjetlo, vi imate najbrži start. Naglo kočite, lako ubrzavate i kroz grad obožavate voziti slalom? Uz ogromne količine goriva trošite podjednako ogromne količine novca. Najgore od svega, oni koje ste pretekli na sljedećem semaforu već su vas stigli – to je dovoljan razlog da promijenite stil vožnje i tako uštedite novac. Osim toga, vodite računa i o drugim stvarima: provjerite gume, redovito servisirajte automobil, a kada je moguće, priuštite si šetnju ili vožnju biciklom.

8) Kupujete stan iz pogrešnih razloga

Rješavanje stambenog pitanja nije loša stvar no, ako podrazumijeva realizaciju stambenog kredita na 30 godina, razmislite, je li vam stan zaista nužan? Iako će mnogi reći da se ne isplati biti podstanar (jer također mjesečno izdvajate značajnu svotu novca za nešto što 'nije vaše'), imajte na umu da u podstanarstvu nema kamata, a ukoliko vam se životna situacija naglo promijeni, najam stana puno je lakše otkazati nego 'nabrzinu' riješiti kredit.   

Ako ste zaista odlučni u namjeri da riješite stambeno pitanje, najprije provjerite jesu li vaše financije 'spremne' na taj korak. Trideset godina dugo je razdoblje. Kako će se kretati otplata vaših rata kredita ako vam se smanje prihodi ili ako dobijete dijete? Izračunajte koliku ćete kamatu platiti tijekom razdoblja otplate kredita (neugodno će vas iznenaditi podatak da je nerijetko veća od glavnice!).

9) Kršite pravila

Nepropisno parkiranje, prebrza vožnja, neprimjereno zaustavljanje na cesti, pričanje na mobitel tijekom vožnje – sve su to stvari koje vas u sekundi mogu 'olakšati' za najmanje 500 kuna! Isto vrijedi i za knjigu koju ste morali vratiti u knjižnicu prije mjesec dana ili za račun koji niste podmirili do navedenog datuma.

10) Više usluga u jednoj

Umjesto da sve usluge objedinite u jednome paketu, vi ste klijent nekoliko različitih tvrtki. Pratite ponude i odaberite onu koja vam nudi kompletnu uslugu za najmanje novca.

11) Ne koristite pravo na povrat poreza

Imate pravo na povrat poreza, ali naprosto vam se nije dalo popuniti i predati obrazac? Poklanjate svoj novac državi. Baš lijepo od vas.

12) Rasipate energiju

Ako planirate prozračiti stan, nemojte to raditi kada imate uključeno grijanje. Jednako tako, toplinu ćete u stanu dulje zadržati ako imate spuštene rolete. Svjetlo vam je potrebno samo u onoj prostoriji u kojoj boravite. Kada perete zube, voda iz slavine zaista ne mora teći cijelo vrijeme itd.

13) Propuštate (besplatne) prilike

Iskoristite svaku priliku za besplatnu edukaciju ili tečaj po znatno povoljnijim cijenama, posebno ukoliko ste prijavljeni na Zavod za zapošljavanje. Obratite pažnju na aktivnosti u svome kvartu. Možda postoji mogućnost da besplatno sudjelujete u korisnim radionicama.

14) Želite štedjeti, ali niste disciplinirani

Svaki put kad uspijete izdvojiti nešto novca u štednju, padne vam na pamet deset 'pametnih' razloga zašto biste ga trebali potrošiti baš sada, a štednju započeti iznova 'od sljedećeg mjeseca'? Kako biste jednom zauvijek stali na kraj nedostatku samodiscipline, možete otvoriti trajni nalog za štednju. Na taj način određeni novčani iznos svakog će se mjeseca automatski prebacivati na vaš štedni račun – to vam neće dati priliku za razmišljanje na što biste ga mogli potrošiti. 

15) Online kupovina

Iako je odlična radi lakše usporedbe cijena i nižih cijena, pripazite i nemojte se polakomiti kada naiđete na druge povoljne artikle, koje niste namjeravali kupiti i koji vam, realno, ne trebaju. Ponavljamo, ako kupite jednu povoljnu stvar, to je dobro, ali ako kupite njih deset samo zato jer je svaka pojedinačno bila povoljna, konačni iznos više i nije tako povoljan.

16) Ne možete dočekati pad cijena

Naprosto morate imati najnoviji smartphone! Ili morate prvi posjedovati gadget koji svi vaši prijatelji žele. Jasno vam je da ćete tu istu stvar moći kupiti i za šest mjeseci i to po znatno nižoj cijeni? Prepustite vašim prijateljima čast da nešto kupe prvi – vi budite onaj koji je to kupio za najmanje novca. 

17) Cjenkajte se

Cijene ne moraju biti fiksne. Iako nemamo kulturu cjenkanja, ponekad nije loše probati. Iznenadit će vas koliko trgovaca na to pristaje. Pregovarajte s vlasnikom, ne s prodavačem – većina njih ne može vam izaći u susret bez odobrenja vlasnika.

18) Pretjerujete s proslavama

Na rođendansku proslavu svog djeteta potrošili ste više nego što ste planirali. Ili, još gore, niste uopće planirali koliko ćete potrošiti. Obećali ste sami sebi da u subotu navečer nećete potrošiti više od 30 kuna, ali to se ipak dogodilo. Nemojte si dozvoliti takve situacije, a ako se ne možete kontrolirati, ponesite sa sobom samo onoliko gotovine koliko 'smijete' potrošiti.

19) "Uredu je..." 

Popili ste kavu koja košta 8 kuna, konobaru ste dali 10 kuna i niste uzeli ostatak? Otišli ste u trgovinu ili na tržnicu po namirnice i prodavaču odlučili ostaviti 1,50 kuna koje vam je trebao vratiti. Razmislite ponovo. Iako je lijepo ostavljati napojnice, možda će vas sljedeći pokus natjerati na razmišljanje. Pokušajte mjesec dana uzimati ostatak novca, koji biste inače ostavili na pultu. Kada dođete doma, odložite taj novac u posebnu kutiju i na kraju mjeseca provjerite koliko ste novca sakupili. Mogao bi vas iznenaditi podatak da bi se taj iznos mogao kretati od 100 pa do čak 300 kuna (autor članka jednom je prilikom na taj način prikupio oko 150 kuna - doduše, tada su vremena bila nešto bolja). To je iznos koji svaki mjesec 'poklanjate'. Možete ga pomnožiti i s 12 mjeseci, ako si zaista želite stavljati sol na ranu i provjeriti koliko ste novca 'poklonili' unatrag godinu dana. 

Prilikom kupnje u trgovini najbolje je plaćati karticom. Na taj način plaćate točne iznose i ne dolazite u napast ostaviti onih 20ak lipa...a nerijetko i više.   

20) Lijeni ste

Pročitali ste ovaj tekst jer vas je zanimalo odlazi li vaš novac 'u vjetar' i ako da, kako to možete popraviti. No, sada ste pročitali tekst, uočili pet točaka koje se tiču i vas, ali nećete poduzeti ništa po tom pitanju. Nije dovoljno znati. Da biste nešto promijenili, morate aktivno raditi na tome :) 

Savjet 

Kako biste uvijek racionalno raspolagali kućnim budžetom, vodite tablicu mjesečnih troškova. Pobrojite sve kategorije koje spadaju u vaše redovite mjesečne troškove (npr. hrana, stanarina, režije, gorivo...) i rastavite ih na što preciznije kategorije (npr. struja, voda, plin, higijena, hrana - doma, hrana - posao i sl.). Na početku mjeseca rasporedite svoje ukupne prihode prema tim kategorijama. To je vaša procjena, kako bi se troškovi mogli kretati. Na kraju mjeseca, evidentirajte kako se potrošnja po kategorijama kretala zaista.

Na taj način imat ćete vrlo precizan uvid u troškove svog kućanstva te provjeriti postoje li neke kategorije u kojima trošite više novca nego što biste trebali/željeli (npr. kava, cigarete). Svakako vodite i evidenciju otplate kredita ili dugova. 

Vođenje evidencije troškova kućanstva vrlo je korisno, posebno jednom kada se pretvori u naviku. Nakon nekog vremena, uočit ćete i sami da se puno odgovornije odnosite prema (svom) novcu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.