Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Upoznajte ‘najcool’ gradonačelnika na svijetu

Jón Gnarr nikada nije išao na fakultet, radio je kao taksist, svirao u lokalnom punk bendu "Runny nose", napravio karijeru komičara na Islandu, a od 2009. godine je gradonačelnik Reykjavika.

Upoznajte ‘najcool’ gradonačelnika na svijetu

Ovaj 'cool' gradonačelnik na to je mjesto izabran pod zaista neobičnim okolnostima.

Kako bi ismijao tadašnje političke strukture u Rejkjaviku, Jón Gnarr je s nekolicinom svojih prijatelja iz čiste šale napravio političku stranku koju su nazvali "Najbolja stranka".

U svoj politički program i osnivački akt ekipa je unijela klauzulu da osnivaju 'poltičku stranku koja je će raditi kao otvoreno korumpirano društvo', čime su željeli javnosti skrenuti pažnju na to da su sve stranke na Islandu prikriveno korumnirane.

U svom izbornom programu obećali da, ukoliko budu izabrani, neće ispuniti nijedno obećanje iz predizborne kampanje, uključujući i 'besplatne ručnike na svim bazenima, novi Disneyland Park, Islandski parlament bez droga do 2020. godine, kao i polarnog medvjeda za zoološki vrt u glavnom gradu Islanda'.

Na osnovu takvih predizbornih (ne)obećanja Jón i njegovi prijatelji su pobijedili na izborima, a on je postao gradonačelnik Reykjavika.

Ovaj neobični gradonačelnik nakon izbora je obećao da neće ući u koaliciju ni s kim tko nije gledao televizijski seriju "The Wire", jer je to njegov omiljeni televizijski show, a tijekom osamdesetih, dok je svirao u bendu, aktivno se družio s bendom Sugarcubes i pjevačicom Bjork.

Jón Gnarr rođen je 1967. Godine. Kao dijete je, u dobi između pet is edam godina, bio liječen od ozbiljnog mentalnog poremećaja, disleksije i otežanog učenja u državnoj bolnici, ali je ipak postao gradonačelnik.

Nakon što je postao gradonačelnik Rejkavika, bila je pokrenuta inicijativa da se glavni grad preimenuje u Gnarenburg, ime njegove nekadašnje radijske emisije. .

Kao gradonačelnik je bio u centru pažnje kada se 2010. godine pojavio na gay paradi kao transvestit, kao i kada je pod maskom Darth Vadera  iz "Ratova zvijezda" i s kapom Djeda mraza u video poruci stanovnicima Rejkavika čestitao Novu godinu.

Izvor i fotografija: Source.ba

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.