Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koruptivnost nije povezana sa spolom

Žene su jednako pohlepne koliko i muškarci, samo su u tome opreznije, tvrde znanstvenici.

Koruptivnost nije povezana sa spolom

Veći broj žena na najvišim dužnostima izravno ne smanjuje korupciju, ali utječe neizravno jer se poboljšava kvaliteta upravljanja, a tada opada korupcija.

Studija iz Lime, glavnoga grada Perua, pokazala je da je percepcija korupcije u prometnoj policiji naglo pala 2012., kada je zaposleno 2.500 žena. Indija je također uočila promjene otkako je 1994. donesen zakon prema kojem je 30% mjesta u seoskim vijećima rezervirano za žene. Veći broj žena u indijskim seoskim vijećima donio je pozitivne promjene: bolji pristup pitkoj vodi, bolje sanitarne uvjete i bolje funkcioniranje škola i drugih javnih usluga, što je pridonijelo smanjenju korupcije.

Kada je moć u rukama muškaraca, novac će se vjerojatno usmjeriti u veće projekte, primjerice gradnju cesta gdje su veće mogućnosti korupcije, nego namijeniti manjim radovima kao što su škole ili klinike. Studija Svjetske banke iz 1999. pokazala je pak da veći broj žena na javnim dužnostima smanjuje korupciju.

Pozitivni rezultati samo na nižim razinama

Međutim, korupcija se smanjuje na nižim razinama, ali ne i na višima, tvrdi SriMulyani Indrawati, prva ministrica financija u Indoneziji.

Žene na lokalnim razinama više misle na skrb o djeci: školi, prehrani, zdravstvu, dok su muškarci manje opterećeni tim pitanjima. Na nacionalnoj razini, međutim, nije tako, tvrdi Indrawati, a s njom se slažu i drugi stručnjaci.

Danas je 20,2% žena zastupnica u nacionalnim parlamentima u svijetu, što je više nego dvostruko u odnosu na 1987., no korupcija ne opada. Prema Gallupovoj anketi u 140 zemalja, dvije trećine odrasle populacije vjeruje kako je korupcija raširena u njihovim domovinama. Razlike u koruptivnosti između žena i muškaraca tumače se i ženskim oprezom.

Dvije studije ponašanja iz 2003. i 2008. pokazuju da su žene spremne uzeti mito baš kao i muškarci, ali su opreznije jer ne žele riskirati da budu uhvaćene.

I studija dvaju sveučilišta, Rice i Emory podupire tezu da je korupcija vezana uz strukture upravljanja, a žene se tim strukturama prilagođavaju.

Izvor: Jutarnji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.