Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

500 znanstvenih novaka pred otkazom

U svakog od tih 500 znanstvenih novaka država je uložila po 1,5 milijuna kuna, upozorava predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih znanstvenika Hrvatske mr. sc. Marko Pavić.

500 znanstvenih novaka pred otkazom

Čak 500 znanstvenih novaka na hrvatskim sveučilištima i institutima pod prijetnjom je gubitka posla u sljedećih godinu dana, upozoreno je na  tribini Udruge za razvoj visokog školstva "Universitas" pod nazivom "Budućnost mladih znanstvenika".

Predstavnik znanstvenih novaka Sveučilišta u Splitu dr. sc. Josip Lorincz istaknuo je paradoks da znanstveni novaci gube radno mjesto, a za njima postoji itekakva potreba, jer svi rade pod punim opterećenjem.

"Jedina opcija za tih 500 novaka, nakon što ostanu bez posla, je odlazak u inozemstvo, a Hrvatska time gubi osobe koje čine najkvalitetniji dio društva. Pozdravljamo inicijativu Ministarstva za zapošljavanje onih novaka koji trenutno rade preko vanjske suradnje, kao i za odabir 20 najboljih novaka koji će dobiti posao, ali te inicijative nisu dovoljne za rješavanje problema mladih znanstvenika. Potrebno je razviti strategiju, planirati zapošljavanje znanstvenih novaka i stvoriti okvir koji može osigurati napredovanje mladih znanstvenika. Potrebno je osigurati financiranje postdoktoranada, razviti sustav po kojima bi određeni doktorati bili financirani iz gospodarstva, financirati istraživačke centre, ali i pomoći osnivanju start up tvrtki, koje će osigurati zapošljavanje novih doktoranada. Ako u tome uspijemo, siguran sam da će budućnost mladih znanstvenika biti svjetlija nego danas", kaže dr. sc. Lorincz.

Predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih znanstvenika Hrvatske (MLAZ) mr. sc. Marko Pavić upozorio je da je u svakog od 500 znanstvenih novaka, čija je budućnost pod znakom pitanja, država uložila po 1,5 milijuna kuna, a najgore je što ispada da sad ne zna što bi radila s njima.

"Obratili smo se Ministarstvu, koje je pokrenulo određene inicijative, ali sve je to nedovoljno bez strukturnih reformi. Sustav nije održiv. Možemo nastaviti u njega upumpavati novac, ali to nam neće dugoročno pomoći", kaže Pavić.

"Ono što nismo spominjali jest distribucija znanstvenih novaka. Većina ih je u Zagrebu, i to na institutima. Sigurno se ne bi trebalo zapošljavati novake na institutima. Trebat će više novca, ali i razraditi plan kako novake usmjeriti s instituta na sveučilišta, gdje postoji potreba za kadrovima. Reforma sveučilišta potrebna je ponajprije zbog upravljanja kadrovima. Sveučilišta još nisu osposobljena za to, jer se fakulteti, kao autonomne jedinice, bore za svoje projekte", kaže rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin.

Izvor: Novi list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.