Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Neplaćeni neiskorišteni godišnji

Potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju za tri godine, osim ako drugim zakonom nije drugačije određeno, i to od dana kada je vjerovnik (radnik) mogao zahtijevati ispunjenje obveze.

Neplaćeni neiskorišteni godišnji

Pitanje;

Prije 2.5 godine sam dala otkaz u firmi u kojoj nisam iskoristila godišnji (29.6. 2009. bio zadnji dan) i do dan danas mi ga nisu isplatili. Je li mogu i ako da kako mogu tražiti neisplaćeni godišnji, kako mogu dokazati da je godišnji neiskorišten?

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 135. važećeg Zakona o radu (Narodne novine 149/09 i 61/11), potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju za tri godine, osim ako drugim zakonom nije drugačije određeno, i to od dana kada je vjerovnik (radnik) mogao zahtijevati ispunjenje obveze. Prethodni Zakon o radu (pročišćeni tekst, Narodne novine 137/04) koji je vrijedio prije važećeg Zakona o radu je na isti način člankom 138. odredio rok zastarijevanja od 3 godine.  

Međutim, na dan kada je Vama istekao otkazni rok kod prethodnog poslodavca (29.6.2009.g.) je na snazi bio prethodni Zakon o radu (pročišćeni tekst, Narodne novine 137/04) kada se neiskorišteni godišnji odmor kod prethodnog poslodavca 'prenosio' na novog poslodavca pod uvjetima određenim tadašnjim Zakonom o radu te nije postojala odredba koja bi dopuštala ili obvezivala poslodavca da isplati radniku naknadu za neiskorišteni godišnji odmor.

Naime, isplata naknade za neiskorišteni godišnji odmor (članak 61. važećeg Zakona o radu) se primjenjuje u slučajevima kada je prestanak radnog odnosa nastupio od 1.1.2010.g. pa nadalje, kada je i važeći Zakon o radu stupio na snagu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.