Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

“U potrazi za poslom najkorisnija je pomoć iz prve ruke!”

Tijekom listopada ove godine portal MojPosao i tvrtka SELECTIO su u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom pokrenuli projekt u kojem je sedam nezaposlenih kandidata prošlo svojevrsnu 'obuku' za bolje traženje posla.

“U potrazi za poslom najkorisnija je pomoć iz prve ruke!”

Potaknuti odličnom suradnjom na pripremi emisije '8. kat' o traženju posla, koja se emitirala u rujnu ove godine, MojPosao i Selectio, pristali su pred kamerama Hrvatske radiotelevizije organizirati mini edukaciju kroz dvije besplatne radionice i karijerno savjetovanje pod nazivom „Aktivno traženje posla“.

Sedmero polaznika različitih struka u dobi između 25 i 50 godina, srednje i visoke stručne spreme, kroz radionice su učili kako napisati dobar CV i koristiti društvene mreže u potrazi za poslom. Prošli su simulaciju razgovora za posao, psihologijsko testiranje te karijerno savjetovanje. Dva kandidata snimila su i video životopis koji će im pomoći u daljnjoj potrazi za poslom.

Stoga, ako vas zanima kako je izgledala radionica i što su polaznici naučili, ali i kako sami možete unaprijediti svoju potragu za poslom, rezervirajte svoje mjesto ispred televizora idućeg utorka, 18. prosinca u 18:20 sati, uz emisiju ‘8. Kat’ (HRT 1)!

Nejasan CV i samopredstavljanje – klasične pogreške

„Svi dijelovi projekta bili su korisni, ali meni osobno bilo je najkorisnije vježbanje intervjua i korekcija životopisa – na tim područjima sam imala najviše pogreški“,  priznaje 29-godišnja pravnica Ana, koja je na radionici sudjelovala jer je, kako kaže, htjela 'ojačati svoje šanse na tržištu rada'.

Tanja Prekodravac, stručna savjetnica za edukacije i razvoj ljudskih potencijala iz tvrtke Selectio i jedna od predavačica na radionici, vrlo je zadovoljna motivacijom kandidata: „Nisu izgubili vjeru da ce naći posao, što se zna dogoditi kod ljudi koji ne uspijevaju pronaći posao neko vrijeme. Vrlo je važno da su bili otvoreni, jer takav mentalni sklop otvara prostor za učenje novih znanja, novih načina ponašanja, pa je vrlo vjerojatno da neće ponavljati prethodne greške, što im otvara vrata za zapošljavanje.“ Edukacija je stavila naglasak i na osobnu proaktivnost - "kako ja mogu utjecati na stvaranje prilika, traženje posla i razvoj karijere".

Neke od klasičnih greški koje je Prekodravac primjetila u radu s kandidatima su: nedovoljno dobar CV i nejasni podaci, nenavođenje relevantnih informacija iz straha da se time 'zamara čitatelja' te nepotpuno ili nedovoljno opisano radno iskustvo, ali i pogreške prilikom nastupa na razgovoru za posao i samoprezentiranja.

Kandidatima je posebno pomoglo karijerno savjetovanje: „To je konkretna i direktna pomoć, potpuno individualizirana i prilagođena osobi.  Na ovaj način, uz planiranu i vođenu podršku, kandidati razmišljaju o sebi i svojoj karijeri na način kako nikada do sada nisu razmišljali“, objašnjava Prekodravac. 

Psihologijsko testiranje kao važan dio 'treninga'

Poseban mjesto na radionici je zauzelo psihologijsko testiranje. Kroz interpretaciju rezultata, koju poslodavci inače ne daju i nemaju obavezu davati na uvid, kandidati su mogli steći uvid u vlastite sposobnosti i osobine ličnosti; kako se nose sa stresnim situacijama, koliko su savjesni i odgovorni u radu, otvoreni za prihvaćanje novih ideja, ugodni u međuljudskim odnosima te skloni zauzimanju za vlastite stavove.

Ivana Čepo, specijalistica na projektima procjene iz tvrtke Electus ljudski potencijali, koja je provodila testiranje kandidata, pojašnjava: „Iako se mnogi kandidati plaše testiranja, ono im je zapravo dobra prilika da pokažu svoje prednosti potencijalnom poslodavcu. Testovima treba pristupiti odmorno, koncentrirano, iskreno odgovarati i obavezno pažljivo slušati upute.”

To je bilo posebno korisno iskustvo Krešimiru, 26-godišnjem automatičaru i polazniku radionice: „Meni je iskreno najkorisnija stvar bila povratna informacija s testiranja jer sam bio na par testiranja prije i nikada nisam ušao u drugi krug, te nisam imao pojma kako ispadam na tim testovima.“

Inače, Krešimir je tijekom sudjelovanja u radionici dobio radosnu vijest – dobio je posao u tvrtki na čiji se oglas prijavio i prije sudjelovanja u radionici, što mu je dalo odličnu priliku da vježbe na radionici usporedi s pravim razgovorom za posao. „Savjeti su u principu korisni. Treba dobro naučiti kratko reći par rečenica o sebi, također treba biti iskren i konkretan u odgovaranju na pitanja. Savjet koji mi je jako pomogao je onaj s podupiranjem leđa na stolcu jer se time dobiva osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Svaki je poslodavac drugačiji tako da ne vrijede svi savjeti jednako za sve, ali ovaj sa iskrenošću mislim da kod svih prolazi“, zaključuje Krešimir.

Radite na sebi i svojim vještinama 

Svima, koji traže posao, savjetuje da nastave raditi na sebi i svojim vještinama 'jer se svaki trud kad-tad isplati'. „Najgora stvar koji si netko može napraviti je da sjedi doma i ne izlazi iz kuće, jer tako čovjek samo pade u 'bed' ili, još gore od toga, u depresiju i prezentira sebe u puno gorem svijetlu nego što stvarno je, zato što se ne osjeća uspješno ili ugodno u svojoj koži. Nema predaje, jer bez angažmana i rada nema niti nagrade“, zaključuje Krešimir. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.