Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Je li 'hejterima' odzvonilo?

Prema usvojenom kaznenom zakonu koji se primjenjuje od jučer, a u skladu sa sve većom snagom mrežne komunikacije, novčano će se kažnjavati uvrede na internetskim stranicama.

Je li 'hejterima' odzvonilo?

Klevete, uvrede i širenje mržnje od prvoga siječnja kažnjava se novčanom kaznom – dio je to kaznenog zakona prema kojem su računala dobila posebno poglavlje.

Sankcije će se odnositi na anonimne, ali i sve ostale korisnike koji se 'ogriješe o zakon'.

Zanimljivo, novčana nagrada za govor mržnje, uvredljive komentare i ostalu neprimjerenu komunikaciju ovisit će o primanjima prijestupnika. 

Za kaznena djela protiv časti i ugleda predviđene su novčane kazne za djela kao što su uvreda, sramoćenje i kleveta, a kazne su veće ukoliko su djela počinjena putem računalnog sustava ili mreže što podrazumijeva korištenje foruma, društvenih mreža, komentara na portalima i slično. Propisane kazne za navedena djela iznose do najviše 180 odnosno 360 dnevnih iznosa, ovisno o djelu.

Zatvorskom kaznom kažnjavat će se i pokušaj hakiranja.

Nove odredbe kaznenog zakona za računala trebale bi onemogućiti i hakiranje dokumenata osobite važnosti kao što je bio slučaj krađe registra branitelja.

Hrvatske zvijezde također bi mogle s dobrodošlicom dočekati prvi dan 2013. budući da će kazne za uhođenje te pokušaj uspostavljanja neželjenog kontakta sezati i do godinu dana zatvora. 

Cijeli tekst zakona možete pročitati ovdje

Izvor: Gadgeterija i srednja.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.