Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Molba i razgovor za posao u poslovima skrbi

Iako na razgovorima za posao postoje neka uobičajena pitanja za koja se uvijek možete pripremiti unaprijed, poslovi iz područja skrbi zbog svoje specifičnosti traže i drugačiju pripremu za razgovor.

Molba i razgovor za posao u poslovima skrbi

Job Interview Site donosi nekoliko pitanja i odgovora za poslove iz područja skrbi.

P: Opišite općenita zaduženja koja ste do sada imali.

O: Odgovor naravno ovisi o tome što ste do sada radili te jeste li skrbili za djecu ili starije osobe. Nije loše uvodno objasniti zbog čega ste se odlučili baviti upravo ovim poslom i što vas je na to inspiriralo. Uz ovakva zanimanja obično su povezani vrlo humani i altruistični razlozi, stoga svakako naglasite tu komponentu.

Neki uobičajeni zadaci koje ste do sada obavljali mogu podrazumijevati hranjenje, pomaganje prilikom hranjenja, oblačenja, održavanja higijene i sl. Neki kompleksniji zadaci uključuju pomaganje u učenju, razvoj kognitivnih sposobnosti i socijalizaciju.

P: Vjerujete li da imate potrebne kvalitete za ovaj posao?

O: Nemojte oklijevati odgovoriti potvrdno i pozitivno, ali promislite kako ćete argumentirati svoj odgovor. Ljudi koji skrbe o djeci ili starijima s njima znaju komunicirati jednostavno i uspješno. Imaju puno strpljenja i mogu se prilagoditi ponašanju djece, raspoloženju starijih, ali i uspješno nositi s ispadima gnjeva. Od kandidata se stoga očekuje da pruža pažnju, nježnost, ali i da njeguje pozitivan stav.

P: Imate li iskustva u suradnji sa školama, nastavnicima?

O: Ako vam ispitivač postavi ovo pitanje, znači da ga zanima jesu li vaša zaduženja na prijašnjim poslovima obuhvaćala pripremu materijala za učenje, audio zapise, praćenje bilješki o napretku, inicijativu u osmišljavanju aktivnosti, edukativnih sadržaja ili zabavnih igara.

Pod ovim pitanjem možete spomenuti i stručnu literaturu koju ste imali prilike pročitati, tko vam je tu literaturu preporučio te kako vam je pomogla u svakodnevnom obavljanju posla. Možete spomenuti i posebno zanimljive i korisne kolegije koji su vam pomogli u daljnjem stručnom usavršavanju.

P: Imate li fizičku izdržljivost za rad s djecom?

O: Rad s malom djecom za odrasle zaista može biti pravi fizički izazov – jeste li spremni puno hodati, trčati, nositi djecu i njihove igračke, igrati s njima igre koje zahtjevaju i određeni fizički napor? Kakva su vaša dosadašnja iskustva?

P: Kakvo je vaše dosadašnje iskustvo u radu (s djecom)?

O: Ovisno o svom iskustvu, ovdje možete odgovoriti bilo što – od toga da ste radili kao dadilja do toga da ste radili s bolesnom djecom u bolnici, volontirali u staračkom domu i sl.

Posebno naglasite izazove s kojima ste se susreli u dosadašnjim poslovima te kako ste ih uspješno savladali. Primjerice, možda ste čuvali hiperkativno dijete i njegovi roditelji bili su jako zadovoljni vašim pozitivnim utjecajem na dijete. Ili ste skrbili o starijoj osobi koja je prilično tvrdoglava, a vi ste s njom uspjeli uspostaviti prijateljski odnos i privoliti je da se prepusti vašoj stručnoj njezi…

A što ako još nemam radnog iskustva?

Ukoliko još niste imali prilike raditi ovakve poslove, evo što biste svakako trebali istaknuti u svojoj molbi i na razgovoru za posao:

  • Što vas je motiviralo da se bavite ovim poslom?
  • Imate li kakvo praktično iskustvo koje ste stekli unutar obitelji, uz vlastitu ili djecu svojih rođaka, prijatelja?
  • Koji smjer na Učiteljskom fakultetu ste odabrali, zbog čega, koji su kolegiji na vas ostavili poseban utisak?
  • Kakvu ste stručnu literaturu pročitali na ovu temu i iz kojih ste knjiga najviše naučili o ovoj temi?
  • Nemojte zaboraviti zatražiti preporuke svojih profesora…

Portal MojPosao prošle je godine u veljači imao aktivan oglas za posao ‘SOS mame’ u SOS Dječjem selu Hrvatska. Iako je natječaj odavno završio, svakako pročitajte intervju s Grozdanom Poljak, ‘SOS mamom’ koja već sedamnaest godina radi ovaj ‘posao’ – vjerujemo da će vas njezino iskustvo dodatno inspirirati i pripremiti za ovaj (razgovor za) posao.    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.