Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mrsić: Nezaposlenost će rasti do kraja ožujka

Ministar Mrsić objasnio je da će nezaposlenost nastaviti rasti do kraja ožujka, a zatim počinje padati zbog sezonskog zapošljavanja.

Mrsić: Nezaposlenost će rasti do kraja ožujka

Ministar je objasnio kako se nezaposlenost može trajno smanjiti samo investicijama u nova radna mjesta. Napomenuo je da će broj zaposlenih počet ozbiljnije rasti nakon pto BDP poraste preko 2%.

Mrsić očekuje da će se ove godine trend rasta nezaposlenosti polako zaustaviti, a za 2014. i 2015. prognozira otvaranje novih radnih mjesta i pad broja nezaposlenih.

Iako se još uvijek otpušta više radnika nego što ih se zapošljava, ministar je podsjetio da je prošle godine zaposleno najviše ljudi u posljednjih pet godina, što pokazuje da se hrvatsko tržište rada ipak počelo restrukturirati. No, još uvijek se otpušta više radnika nego što ih se prima.

“Aktivne mjere politike zapošljavanja omogućavaju prilagodbu radne snage vremenima kada će doći do otvaranja novih radnih mjesta, a sredsta u proračunu za to su povećana 24%”, kaže Mrsić koji pak najviše očekuje od tri mjere: rada bez zasnivanja radnog odnosa, samozapošljavanja i očuvanja radnih mjesta te javnih radova u kojima će nezaposleni ubuduće moći ostati na radnom mjestu godinu dana, a ne šest mjeseci.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.