Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

61% ispitanika promijenilo bi posao, a da mogu radili bi u dm-u

Tko su najpoželjniji poslodavci i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva osmo po redu istraživanje portala MojPosao o poslodavcima prvog izbora. U istraživanju provedenom tijekom prosinaca 2012. sudjelovalo je više od 1.700 ispitanika.

61% ispitanika promijenilo bi posao, a da mogu radili bi u dm-u

Rezultati se temelje isključivo na percepciji ispitanika: nema unaprijed ponuđenih odgovora odnosno ispitanici redom navode tri poslodavca kod kojih bi se najradije zaposlili.

dm ponovno najpoželjniji poslodavac, u 'top 10' prvi put IKEA i Müller

Četvrtu godinom za redom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm drogerie-markt s 15,1% bodova, što je povećanje od 1,7% u odnosnu na rezultate istraživanja iz 2012. godine.

Na drugom mjestu je po prvi put INA s 3,1% bodova, dok je veliki skok doživjela Pliva koja je prošle godine bila na desetom mjestu, a ove godine zauzima visoko treće mjesto s 2,5%.  

Poslodavci prvog izbora 2013.

Rb

Ime poslodavca

Postotak bodova

1

dm

15,1%

2

INA

3,1%

3

Pliva

2,5%

4

T-HT

2,5%

5

Agrokor

2,3%

6

HEP

1,8%

7

Atlantic Grupa

1,7%

8

IKEA

1,6%

9

Müller

1,5%

10

ZABA

1,4%

11

LIDL

1,3%

12

Google

1,2%

13

Podravka

1,2%

14

VIPnet

1,0%

15

Coca-Cola

1,0%

16

PBZ

1,0%

17

HNB

0,9%

18

Ericsson Nikola Tesla

0,8%

19

Erste&Steiermärkische Bank

0,7%

20

CROATIA osiguranje

0,6%

 

U prvih 10 tvrtki nalaze se i dvije koje prošle godine nisu bile čak niti u prvih 20: IKEA i Müller.

Najatraktivnija tvrtka za oba spola je dm drogerie-markt, iako je žene (18,8%) preferiraju u odnosu na muškarce (7,5%). Muškarcima je na drugom mjestu INA, a ženama Pliva, koja se muškarcima pak nalazi tek na sedmom mjestu.

Na listi najpoželjnijih poslodavaca muškarci su istaknuli i dva poslodavca koja nisu ušla u uži izbor kod žena: Končar (na devetom) i Google (na desetom mjestu). S druge strane žene su u svom odabiru top deset tvrtki označile Müller (peto mjesto), Zagrebačku banku (sedmo) i Lidl (deveto mjesto).

Neovisno o stručnoj spremi, najpoželjniji poslodavac je dm drogerie-markt. Ispitanicima sa završenom srednjom školom drugi najpoželjniji poslodavac je INA (3,2%), a zatim Müller (2,9%).

Ispitanici s višom stručnom spremom na drugo i treće mjesto pozicionirali su tvrtke Agrokor (2,3%) i T-HT (2,1%), dok je visokoobrazovanim ispitanicama na drugom mjestu Pliva (4,2%) a na trećem INA (3,7%).

S obzirom na dob ispitanika, pri odabiru poslodavca prvog izbora nema razlike – svima je najprivlačnija tvrtka dm drogerie-markt.

Sigurnost radnog mjesta najvažniji čimbenik privlačnosti, posebice ženama

Unatoč uvriježenom mišljenju, visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca. Čak trećina ispitanika (31%) izdvojila je sigurnost radnog mjesta kao najvažniji čimbenik atraktivnosti, a prema tom čimbeniku ispitanicima je najatraktivniji HEP.  

Sigurnost radnog mjesta važnija je ženama nego muškarcima – 32% žena odabralo je upravo taj faktor kao presudni, dok je 30% muškaraca odabralo priliku za napredak u struci.

Drugi po redu čimbenik atraktivnosti poslodavca je prilika za napredak u struci (28%), prema kojem je najviše bodova dobila Atlantic Grupa. Slijedi socijalna odgovornost poslodavca (27%), a taj kriterij najviše zadovoljava Müller.

Prilika za hijerarhijsko napredovanje nalazi se po važnosti na zadnjem mjestu – 18% ispitanika odabralo je ovu opciju. Najveći broj bodova prema tom kriteriju imaju Zagrebačka banka i INA.

Svega 12% ispitanika radi kod svoj poslodavca prvog izbora

Bez obzira na radni status, najviše ispitanika (35%) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, dok bi ih 16% voljelo raditi u državnoj tvrtki ili instituciji. U stranoj tvrtki želi raditi 14% ispitanika, dok je na zadnjem mjestu privlačnosti privatna tvrtka u domaćem vlasništvu - svega 13% ispitanika voljelo bi raditi za 'domaćeg' šefa.

Tek 12% ispitanika zaposleno je kod svog poslodavca prvog izbora što je smanjenje od 10% u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja. Nije poznato je li riječ o novozaposlenim ispitanicima, promjeni percepcije ili boljim radnim uvjetima.

Zanimljivo je da neovisno o gospodarskoj krizi više od polovice ispitanika (61%) često razmišlja o promjeni poslodavca. Četvrtina ispitanika (25%) o promjeni radnog mjesta razmišlja ponekad, dok 13% ispitanika ne razmišlja o promjeni tvrtke.

Cjelokupne rezultate istraživanja možete pogledati ovdje

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.