Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Rijeka dobiva startup inkubator

U veljači s radom započinje prvi startup inkubator u Rijeci, zbog čega je Odjel gradske uprave za poduzetništvo već i objavio Javni poziv za podnošenje prijava poslovnih ideja i ulazak u Start-up inkubator Rijeka te za podnošenje prijava za poslovne mentore inkubatora.

Rijeka dobiva startup inkubator

U svijetu je startup zajednica već dobro razvijena, a posljednjih mjeseci značajnije počinje djelovati i u Hrvatskoj. Nakon startup inkubatora u Zagrebu, koji djeluje pod nazivom Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP), Rijeka također dobiva svoj startup inkubator.

U startup inkubatorima prvenstveno se pruža se podrška fizičkim osobama u osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela koji nude inovativan način rješavanja problema.

Rijeka je, poput Zagreba, sveučilišni grad te se s razlogom očekuje partnerstvo i povezanost sa sveučilišnom zajednicom. Na taj način mladima bi se prenijelo znanje i iskustvo, a za njih je to odlična prilika za stjecanje barem malo radnog iskustva pod kraj školovanja.

Rijeka je ozbiljno krenula u pokretanje inkubatora, što dokazuje i činjenica da će u stvaranju i razvijanju inkubatora sudjelovati i osnivači projekta WhoAPI, Goran Duškić i Edi Budimilić, kojima se u ovome projektu pridružio i Hrvoje Hudoletnjak.

Riječki startup nedavno je osigurao investiciju američkoga fonda 500 Startups što će mu zasigurno donijeti i određenu dozu ugleda u regionalnoj startup zajednici. Netokracija je objavila prve detalje o tome kako bi sam prostor trebao izgledati pa je tako poznato da će se na jednome katu nalaziti tehnološki startupi (ondje će se nalaziti i multifunkcionalna dvorana te prostor za opuštanje), dok bi drugi kat prostora trebao biti prvenstveno namijenjen fizičkim osobama u predinkubacijskoj fazi (specijaliziran za industrijski i produkt dizajn).

Prilika za samozapošljavanje temeljem vlastitih ideja 

U predinkubacijskoj fazi (prvih 6 mjeseci) usluga će za korisnike biti u potpunosti besplatna, a budući korisnici startup inkubatora svojom poslovnom idejom trebaju definirati inovativnost ideje (što njihovo rješenje pruža u odnosu na postojeće stanje), potrebu za proizvodom/uslugom, nudi li rješenje značajne uštede u odnosu na konkurenciju, odnosno mijenja li njihovo rješenje ovim novim pristupom postojeće neefikasne procese koji se već nalaze na tržištu ili predstavlja korištenje nove tehnologije.

Osnovni cilj ovakvog inkubatora jest stvaranje poticajnog okruženja za samozapošljavanje mladih putem realizacije vlastitih poslovnih ideja, podizanje radnih kompetencija za zapošljavanje mladih te utjecaj na razvoj poduzetničke kulture mladih. 

Prva ciljana skupina budućih korisnika Start-up inkubatora Rijeka su studenti Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci, a potom nezaposleni i zaposleni mladi do 29 godina koji imaju poslovnu ideju i žele je realizirati putem vlastitog posla.

Izvor: planb.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.